България замесена в международен скандал с фалшиви опаковки за онколекарства

OFFNews
29 юни 2019 в 19:47 | 9801 |3

България е замесена в международен скандал за фалшифициране на опаковки онкологични лекарства, които са били изнесени от територията на страната ни за Холандия, съобщи bTV. 

Това е първият случай на фалшификация, засечен от Европейската система за проверка на лекарства.

Медикаментите са предназначени за болнично лечение.

Когато холандският търговец ги получава от българския и ги проверява в системата за верификация, вижда, че има проблем. Уникалният код на всяка опаковка показва, че партидата е с изтекъл срок на годност, има и разминавания с информацията, отпечатана на опаковката - серийният номер не отговарял на този в матричния код, който системата разпознава.

Холандският търговец докладва случая и следва потвърждение: 4-те опаковки са фалшифицирани, разказва Каспър Ърнст от Асоциация на паралелните търговци на лекарства в Европа.

"Холандските пациенти са предпазени от вливането на лекарствен продукт с изтекъл срок на годност, който е поставен във фалшифицирана опаковка", уверява Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата.

Започна международно разследване.

Българската агенция по лекарствата временно е спряла дейността на българския търговец, изнесъл фалшивите опаковки.

След събиране на цялата информация от Европейската агенция по лекарствата тя ще бъде предоставена на прокуратурата, обясни изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

В понеделник скандалът ще бъде обсъждан в Брюксел на среща между регулаторните органи и Европейската комисия.

Препоръчани материали
AnderXale

Рейтинг : 944

30.06 2019 в 09:17 3
+ 0
- 0
Ето защо Холандия не иска и да чуе за нас в Шенген!
Toni2019

Рейтинг : 730

29.06 2019 в 23:52 2
+ 0
- 0
България си е с традиции в гаврата с онкоболните. Тук Доган покрай геноцида не обръща внимание какво се случва и извън страната..
Новак

Рейтинг : 10224

29.06 2019 в 22:46 1
+ 2
- 0
Обикновено тези лекарства са скъпи, изплащат се от НЗОК и се внасят толкова колкото са пациентите.
А това ще рече, че най-вероятно някой болен българин е ставен без лечение.
Парите са пари навсякъде, но ние преминахме всички морални болни. Този износител много добре е знаел, че убива човек.
Няма как да е другояче след като далавераджии като “апартаментчиците” бяха обявени за невинни. Рибата винаги се вмирисва от главата, а нашата глава смърди ли та смърди. Но българския народ си трае защото почти всеки си мисли, че ако на него му падне, той ще прави същото.
Като гледам как вървим библейските 40 години няма да ни стигнат да направим от роба свободен човек. Минаха 30, а ние вървим надолу.