Безработицата и рисковете в интернет увеличават опасността от трафик на хора: ето как да се предпазите

Въпросник показва излагате ли се на опасност с поведението си. Безплатно и анонимно денонощно може да проверите потенциален работодател или да потърсите помощ на 0800 20 100

OFFNews 08 май 2020 в 08:30 2884 0

Животът в пандемия създава усещането, че светът е "поставен на пауза", но това не е вярно за търговията с човешки съдби. Трафикът на хора не спира, напротив. Повишената уязвимост, свързана с безработицата, е предпоставка за впримчването на повече хора в трафик. Извън това студенти дори сега планират пътувания и работа в чужбина през лятото, например на бригади в САЩ. Невнимателният избор на посредник може да има страшни последствия - предупреждава A21 България - световна неправителствена организация, бореща се с трафика на хора, която споделя съвети за онлайн безопасност и ресурси за предотвратяването на трудова експлоатация.

Трудова експлоатация

Годишно 25 милиона души стават жертви на трафик с цел експлоатация. При 44.51% от тях това се случва чрез фалшиви обяви за работа.

Как да се предпазите при кандидатстване за работа в чужбина?

Уверете се, че агенцията, чиито услуги ползвате, е лицензирана за представляване на българи с цел образование или работа в чужбина.

Никога не давайте документите си на друг под никакъв предлог.

Не допускайте в договора да бъдат вписани неясни формулировки от типа на “да извършва друг вид работа”.

Проверете безопасността си! Отидете на https://summerjobs.bg и попълнете въпросника на А21, създаден, за да определи вашата безопасност на база предпазливостта Ви. След попълването му получавате списък с допълнителни съвети и ресурси.

Ако имате съмнения за бъдещия си работодател, искате да научите повече за трафика на хора или да подадете сигнал, обадете се денонощно и безплатно на 0800 20 100 – Националната линия за борба с трафика на хора.

Онлайн безопасност

В период на социална изолация всички прекарваме повече време онлайн. Но социалните мрежи крият опасности и все по-често те са използвани от трафиканти за подбор и проучване на потенциални жертви.

Как да останете в безопасност в интернет?

Не публикувайте съдържание, издаващо Ваша лична информация – домашен адрес, телефон, име на училище или работно място.

Не приемайте приятелства от непознати.

Не изпращайте свои снимки на непознати в интернет и помнете, че информацията, публикувана в интернет, не изчезва.

Oграничете видимостта на информацията, която публикувате, само до близък кръг от приятели.

Не отговаряйте на съобщения с нецензурно, неприлично, обидно или опасно съдържание и блокирайте потребителите, които Ви карат да се чувствате несигурно.

Не приемайте предложения за среща с някого, когото познаватe единствено от интернет - никога не знаете кой е от другата страна на екрана. Намеренията им може да са различни от това, което казват.

Ако имате съмнения, че някой иска да злоупотреби с Вас или Ваш близък, обадете се денонощно и безплатно на 0800 20 100 – Националната линия за борба с трафика на хора. Там ще ви изслушат, посъветват и насочат, за да получите нужната помощ и подкрепа.

Повишаването на информираността за трафика на хора може да предотврати нови случаи и да изведе хора от робство, за да живеят в свобода. Затова от А21 и апелират хората да споделят полезни съвети и ресурси, за да може повече хора да се предпазят.

Трафикът на хора в България

Резултати от доклада за трафика на хора на американското правителство (TIP Report) сочат, че за последните 5 години България е била основно държава източник на жертви на трафик, но и до известна степен е била транзитна и финална дестинация за жени, мъже и деца, които са ставали обект на трудова и сексуална експлоатация. Страната ни е на едно от водещите места в Европейския съюз по износ на жертви на трафик. В рамките на предсъдебни разследвания за 2016 г. Прокуратурата идентифицира 329 жертви на трафик с цел сексуална експлоатация, 31 жертви на трудова и 5 жертви на трудова и сексуална експлоатация. От тези 329, 25 са деца. Това е броят на разкритите случаи, а истината е, че те представляват едва 1% от реалното число.

Статистика на Националната комисия за борба с трафика на хора сочи, че за 2016 г. близо 13 от всеки 100 хил. българи попадат в схема на робство.

А21

Фондация А21 е световна неправителствена организация с офиси в 12 държави, която е в България от 7 години. Сферата ѝ на дейност е борбата срещу трафика на хора и съвременното робство, в каквото живеят над 20 млн. души по цял свят. Фондацията е изградила дългосрочни партньорства с държавни институции, като Националната комисия за борба с трафика на хора, както и местните комисии, а също така и с редица неправителствени организации, сдружения и дружества със същата мисия. А21 фокусира работата си в няколко основни направления на работа: започвайки от ученически презентации, професионални обучения, работа с доброволци, минавайки през публични кампании, обществени събития и инициативи и стигайки до управление на услуги, директна работа с жертви и опериране на ресурсна телефонна линия, организацията полага усилия и труд в различни сфери на обществения живот, така че информацията и знанието за превенция от трафик да достигнат до повече българи.

А21 работи основно в две направления.

Работа с жертви:

● Безопасно прибиране у дома, когато жертвата се намира извън страната.

● Настаняване в приюти, кризисни центрове за жертви на трафик и предоставяне на сигурна и защитена среда .

● Социална работа, консултиране и развиване на уменията за самостоятелен живот чрез провеждане на индивидуални срещи, курсове и обучения.

● Психологическо консултиране и психотерапевтична помощ.

● Правна помощ.

● Осигуряване на възможности за продължаване на образованието и/ или повишаване на квалификацията чрез участие в професионални курсове, обучения и др.

● Съдействие за намиране на работа и повишаване на професионалните компетентности.

● Посредничество при комуникацията с институции и организации.

● Оказване на материална и финансова помощ за лични нужди, медицински разходи, възстановяване на здравноосигурителни права, издаване на документи, транспортни разходи и др.

Работа по превенция:

● Професионални обучения по превенция.

● Ученически презентации и работа с младежи доброволци.

● Национална телефонна линия за борба с трафика на хора.

● Социални кампании.

● Публични събития, прояви и инициативи.

Националната телефонна линия за борба с трафика на хора е основана през 2015 г. и се управлява от фондация А21. Тя е денонощна, анонимна и безплатна за български абонати от страната и чужбина. Приема сигнали за потенциални ситуации или жертви на трафик на хора и работи със съответните органи на изпълнителната власт и доставчици на услуги според спецификата на всеки сигнал.

Националнтата телефонна линия за борба с трафика на хора служи и като национален инструмент за насочване на жертвите на трафик към редица услуги, като настаняване от резидентен тип, кризисно настаняване, юридическа и медицинска подкрепа, социални и терапевтични дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!