Какво се случва с потопените карловски села два месеца след наводнението

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Рени Петрова 30 октомври 2022 в 09:00 6362 1

Наводненото село Богдан, Карлово, 2 септември 2022 г.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Наводненото село Богдан, Карлово, 2 септември 2022 г.

Какво се случва с наводнените карловски села близо два месеца след бедствието? Колко пари бяха събрани, как ще бъдат разпределени и нуждаят ли се пострадалите от още помощ? Има ли все още хора без подслон има ли опасност някои от тях да прекарат зимата в ледени фургони? Това се зае да провери OFFNews.

На 2 септември порой наводни села в общините Карлово, Калояново и Марица. Бяха наводнени етажи на жилищни сгради и предприятия, пътната настилка на места беше нарушена, електрозахранването на места беше прекъснато заради паднали стълбове, запушени бяха мостове и шахти. Стотици хора останаха без дом.

В община Карлово пострадаха живеещите в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина, Войнягово и Христо Даново, както и в град Клисура. В Община Калояново тежко засегнати бяха селата Песнопой, Иван Вазово и Чернозем, а в Община Марица - село Трилистник

Политици, неправителствени организации, фирми, държавни дружества и съпричастни доброволци дни наред помагаха на пострадалите жители в района.  След огледи и призиви за помощ за пострадалите села, навръх Деня на Съединението към тях се присъединиха десетки украински доброволци – бежанци от войната, както и стотици българи - от Пловдив, Варна, София и др.

Какви са резултатите от дарителската кампания проверихме с помощта на община Карлово и фондация "Работилница за граждански инициативи", Национална асоциация на доброволците в Република България, Български дарителски форум и фондация "Бикоуз": в помощ на благотворителността.

Доброволчески кампании в подкрепа на пострадалите от Карловските села организираха още организации като "За доброто", "Гората.бг", "Предай Нататък" и др.

Фондация BCause е една от организациите, които помагат за преодоляването на кризата.

"Имаме няколко кампании в помощ на пострадалите от наводненията. Не сме се доближи до обявените 300 000 лева, но се доближаваме до 200 000 лева. По-скоро няма бедстващи хора, но все още има такива, които не са в домовете си и това е някакъв вид дискомфорт за тях", каза изпълнителният ѝ директор BCause Елица Баракова пред OFFNews. 

Инициаторите на кампанията събират средства за закупуване на домакински електроуреди и мебели на пострадалите и в подкрепа на родителите, чиито деца учат в района. 

"Помощта към пострадалите към момента не може да се измери в средства. За тези два месеца помощ имаше от държавата, от доброволци, частни фирми, общината и др.", каза Александър Перпелиев от пресцентъра към община Карлово пред OFFNews.

Той допълни, че е имало хора с разрушени къщи, но в първите дни вече не е имало бедстващи хора. 

"Знаете, бяха дадени фургони от държава, вода - много вода и от държавния резерв дори. Част от пострадалите хора работят във ВМЗ-Сопот, откъдето ги настаниха в общежития, има хора при роднини. Някои са и с няколко имота. Част от пострадалите са в предоставените фургони", допълни той.

Стана ясно, че чрез дарителските кампании Община Карлово е събрала около 1,5 млн. лева, които все още не са разпределени. Това ще направи обществен съвет с представители на администрацията, Общинския съвет, областната управа и представители на пострадалите места. В него ще участват и представители на Агенция "Социално подпомагане" и кметове на кметства. Съветът е създаден чрез запитвания по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Първата му работа ще е да изработи критерии, по които ще бъдат пренасочени парите към пострадалите.

Перпелиев посочи, че събраните дарения ще се раздават под формата на пари. След оценка и категоризация на щетите всеки човек ще получи определена сума. Освен това общината подготвя около 200 комплекта с печка, хладилник и пералня. 

Относно DMS кампанията на Карлово, която приключва на 1 ноември, Перпелиев заяви, че тя няма да бъде продължавана, но дарения могат да се изпращат към обявената на сайта на общината сметка, като средства ще са само за пострадалите хора. 

Отпуснатите 31 млн. лева от държавния бюджет към общините Карлово, Марица и Калояново ще са само за инфраструктура, докато събраните 1,5 млн. лева - ще са само за хората. 

"Кампания "Помагаме", която обединява няколко организации, все още е отворена. Средствата все още не са разпределени, тъй като се координираме с местния щаб. Събират се средства, като остава да решим за какво да бъдат разпределени те", заяви председателят на Национална асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ) Ясен Цветков пред OFFNews. Той допълни, че събраните дарения са около 160 000 лева, а тези от Общината - 1,5 млн. лева и се изчаква решение за какво може да бъдат разходвани в помощ на пострадалите. 

От "Гората.бг" обявиха, че са поръчани 63 конвектора за нуждаещите се. Освен това около 200 къщи ще получат от организацията по над 1500 лв., които най-вероятно ще са под формата на ваучери за мебели.

По-рано този месец областният управител на Пловдив Ангел Стоев заяви, че продължава разполагането на фургони за хората, изгубили домовете си в наводнението.

"Осем са поставени вече в Каравелово. В Богдан има заявени 17 фургона, а в Слатина - осем. Те имат стандартно оборудване. Ако ползвателите им преценят, че имат нужда от допълнително оборудване и мебели, ще го получат от държавата и общината. Става въпрос обаче за временни жилища за месец, два или шест, през които се строят къщите или се ремонтират", допълни Стоев.

Как може да дарите вижте ТУК и ТУК.

Желаещите да помогнат с парични средства на пострадалите от наводнението могат да направят това и по следната банкова сметка:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО, УЛ. "Генерал Карцов" №6

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!