София празнува с огнено шоу, динозаври и бал с маски на Витошка

Безплатно в музеи, парка Врана и зоологическата градина

OFFNews 17 септември 2017 в 06:32 7494 0

София празнува своя ден днес, празникът започва официално с водосвет и церемония по издигане знамето на града пред храм "Света София". 

Преди това на тържествена сесия на Столичния общински съвет ще бъдат обявени новите почетни граждани на София. 

Следобед пред Народния театър „Иван Вазов" Софийският духов оркестър ще изнесе концерт, по-късно вътре ще се състои церемония за връчване наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата, а от 21 ч. пред театъра започва Sophia Luminosa - огнен пърформанс на „Жар Театър".

С безплатен вход за посетителите ще работят парк-музей "Врана", Зоологическата градина, Регионалният исторически музей - София, археологическото ниво на базиликата "Света София", както и Софийската градска художествена галерия, съобщиха от общината. 

В празничния ден Столичният зоопарк предлага на всички посетители безплатно участие в демонстрационното хранене на животни. При желание, гостите ще могат да се включат в храненето на маймуните, хищните котки, видрите и хипопотама, като междувременно ще имат възможността да научат интересни факти, свързани с навиците животните.

В парк-музей "Врана" всички посетители ще могат да се докоснат до историята и да се потопят в атмосферата на един от най-богатите паркове. Безплатни обиколки с екскурзовод ще се провеждат през целия ден от 10.00 до 16.00 часа. 

Регионалният исторически музей освен Деня на София отбелязва и две години от откриването на постоянната си експозиция. Предвидена е специална празнична програма под надслов "Презареждане". Добавени са нови два обекта, достъпни за посещение – Археологическият парк "Западна порта на Сердика" (намиращ се между: ул. "Георг Вашингтон", ул. "Княз Борис I", ул. "Пиротска" и бул. "Тодор Александров") и Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16). Празничната програма за годишнината на музея включва джаз концерт на формация "София", детско ателие "Вяра, Надежда и Любов" (в зала "Ретро кафене" от 17 ч.), сетивно-интерактивен театър в зала "Инфоцентър" от 19 ч., историческа реконструкция – на
открито на пл. "Бански" №1 и концерт на OGI*23 на същия площад. 

Малчуганите ще гледат без пари спектакли в Столичния куклен театър, като условието е местата да бъдат резервирани предварително. Голяма атракция за малките ще има и в парка на Военната академия, където ще бъде открита изложбата "Живите динозаври". Билетите са на цени от 10 лв. за деца и 12 лв. за възрастни и могат да бъдат закупени на място. Изложбата ще отворена до 5 ноември.

На Алеята на книгата на бул. "Витоша" от 10 часа пък е организиран маскараден бал за приятелите на книгите. С поетично екопътешествие започва празникът, а от 11 часа всички костюмирани са поканени до паметника на Алеко Константинов, за да се присъединят към шествие на литературните и комикс герои – "Cosplay бал – костюмираните са на ход".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!