Сурва в Перник, хиляди при кукерите на феста

OFFNews 27 януари 2018 в 09:57 5939 2

Перник е домакин на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" този уикенд. Фестивалът се организира от 1966 година, а от 1985-а има статут на международен.

Традиционно в него участват и се състезават около 6000 души, като се събират около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и дори от Африка. 

Корнелия Нинова: Възхищавам ви се, пазите традициите 

Нека злото ви забрави. На всички българи - здраве и плодородна година. Честит празник "Сурва" на перничани". С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към всички хора, дошли да отбележат традиционния празник в Перник. "Възхищавам ви се. За 27- ми път организирате кукерските тържества, които са част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Вие цените и пазите традициите, които са запазили българщината през всички изпитания", допълни тя.

Нинова изтъкна, че именно традициите ще ни съхранят като народ и занапред. "Щастлива съм да видя тук толкова млади хора и деца. Ето нещо, в което трябва да ги възпитаваме - да тачат обичаите на предците си и да ги пренасят напред в годините. Нека бъдат здрави и силни българи", каза още Корнелия Нинова. 

БДЖ осигурява днес и утре 4000 допълнителни места във влаковете, които се движат между София и Перник.

Увеличаването на броя на вагоните и мотрисите за влаковете между двата града се прави за удобство на всички, които желаят да посетят Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе в Перник през периода 26 - 28 януари т.г., съобщават от компанията.

Освен редовните с увеличени състави влакове, за осигуряване на допълнителна възможност за пътуване с влак между София и Перник, на 27 и 28 януари извънредно ще се движат още шест влака. 

Цената на билет за пътуване от София до Перник е 2.30 лв. Притежателите на железопътни карти ползват намаление от крайната цена, като за тези клиенти билетът е на стойност 1.35 лв. "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД предлага и еднодневни карти за неограничено пътуване между София и Перник в рамките на един ден. Цената на картата е 4 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12216

2

Uzer2

28.01 2018 в 16:47

Синода не, но йером. Висарион написа книга преди няколко години: "Суеверия сред днешните християни" https://www.slideshare.net/svetinikolai/ss-53335963. Има я и на пазара.

11480

1

Plagiat

27.01 2018 в 20:30

Синода.... каза ли нещо???
 
X

Да помогнем на украинските деца!