Заплатите в университетите ни варират между 800 и 7000 лева

OFFNews
05 юли 2019 в 20:01 | 5824 |1

Заплащането в университетите в страната варира сериозно, показва анализ на синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ, предава БТА.

Средната заплата на работещите във ВУЗ-овете в България е 1350 лв. Най-ниската е в Минно-геоложкия университет с 894 лв., а най-високата е в Медицинския университет в София, където 2228 лв. е считано за нормално.

Интересно е да се отбележи, че в асистентите в медицинските университети вземат повече от професорите по други висши учебни заведения. В София един асистент взема около 2982 лв., а във Варна 2719 лв. Икономическият университет във Варна дава по 2412 лв. заплата. Междувременно средната заплата на асистентите по други места е 800 лв., което е по-малко от началната заплата на учителите от 920 лв.

Неравенствата при заплащането се дължат на различията при финансирането на професионалните направления във висшето образование - за основа се взима базовата сума от 693 лв., която се умножава по различни коефициенти. Най-ниските от тях са за икономика, а най-високите - за медицина, национална сигурност и военно дело.

Деканите, ректорите и останалите преподаватели на висши ръководни длъжности вземат значително по-високи заплати, които лесно могат да надвишат 7000 лв. на месеца. Така например в Медицинския университет във Варна ръководна длъжност взема 6475 лв.

Това се дължи на начина на формиране на заплатите в университетите - добавките за длъжности, степени и звания - който дава голямо преимущество на по-възрастните лектори, които взимат в пъти повече от младите си колеги.

„Професор в Медицинския университет във Варна за 2 месеца заработва това, което един професор да речем в УниБИТ или в Строителното училище „Любен Каравелов” заработва за 1 година. Отчели сме и средните брутни заплати за съответната длъжност, когато е на ръководна функция. Да речем в Медицинския университет във Варна, където средната заплата на доцент е 3 600 лв, когато е на ръководна длъжност тя отива почти към 5 000 лв.”, представи данните Стефан Аспарухов, гл. асистент в УАСГ, цитиран от "Дарик".

Препоръчани материали
Prospero37

Рейтинг : 1000

06.07 2019 в 10:17 1
+ 0
- 0
OffNews, средните заплати са крайно подвеждащи, когато става дума за толкова неравномерно разпределени стойности като заплащането. Ако девет човека взимат по 1000 лв, а един 10000, то средно всички получават по 1900, но реално повечето взимат по 1000. Затова медианата ( стойността, която дели реда наполовина) е по-точен показател отколкото средната. В горния пример медианата е 1000 и много по-точно отразява ситуацията. Освен това е крайно нередно при такова сравнени да се включват заплащания, получени за допълнително положен труд над нормативите или извън основните задължения като преподаване на чужд език, клинична работа и др. В Медицински Университет-Варна повечето асистенти получават около 2000 лв заплата, а доцентите около 2800. Нормално е ако в един университет има много студенти и съответно много работа, преподавателите там да са значително по-натоварвани и допълнително, което увеличава и възнаграждението им, но пък ги лишава от свободно време.