Атака искат да купим руски изтребители по стандартите на НАТО

Патриотите влязоха в конфликт заради проектите за модернизация

OFFNews 07 юни 2018 в 14:45 8482 1

Атака искат да купим руски изтребители по стандартите на НАТО

От партия "Атака" се обявиха за купуването на нови руски изтребители. Заявката беше направена от парламентарната трибуна от депутата Десислав Чуколов по време на разискванията по приемането на проектите за купуване на нови изтребители и машини за пехотата. 

Депутатът заяви, че партията е твърдо за модернизация на армията, но нямало задължение това да става единствено чрез държави членки на НАТО или ЕС. По думите му техниката от НАТО и САЩ ще излезе много по-скъпо.

"Като лоялни партньори защо не поставихме въпроса да ни предоставят безплатно техника", попита той, като даде пример за дадени от САЩ на Израел изтребители. Според Чуколов дори на военните им било ясно, че най-добрата техника не е в ЕС и НАТО и че "Русия биха дали доста по-изгодно такава техника".

Повод за изказването му е отсъствието на Русия от бъдещата сделка с изтребителите, при условие, че страната преди това е била включена в надпреварата. Според атакистът проектът за изтребители предрешава каква техника да бъде купена. Според него от проекта за инвестиционен разход ставало ясно, че самолетите са ни необходими заради конфликта в Украйна и войната в Сирия, а не за отбрана на суверенитета на страната. 

"За бойни самолети по време на предизборната кампания не е ставало дума", припомни той. 

Депутатът от "Атака" беше репликиран от Владимир Тошев от ГЕРБ за това, че руската техника не е съвместима с НАТО-вската, на което Чуколов отговори, че Русия може да ни предостави и съвместими МиГ-29. "Ако в заданието е записано съвместимост, ще я получим и то доста по-изгодно от руската държава", категоричен е той.

Изказването на Чуколов стана повод той да бъде критикуван от свой колега от групата на Обединени патриоти. Славчо Атанасов  от ВМРО заяви, че на държавите без армия се гледа по друг начин - "като апетитно парче територия". По думите му в сегашното си състояние Въоръжените сили не могат да гарантират националната сигурност. Той посочи, че съседните ни държави разполагат в пъти по-големи по брой армии. "Какво правим с нашите 25 хил. в момента? Армията трябва да бъде превъоръжена. Не превъоръжим ли армията си, България се превръща ведно апетитно парче територия", заключи депутатъти и заяви, че колегите му ще подкрепят проектите. 

От БСП, въпреки че в комисията по отбрана гласуваха "въздържал се", заявиха, че ще подкрепят и двата проекта. От левицата обаче изразиха своите резерви за предопределеност на конкурса за изтребители. "Чувства се лобиране за определен тип самолет", каза Кольо Милев. По думите му в проекта не е записано, че става въпрос за многоцелеви изтребител. Колегата му Петър Витанов каза, че БСП подкрепят модернизацията. Той обаче се усъмни, че някои от страните, към които ще бъдат отправени запитвания, не отговарят на изискванията. Това предварително залагало предопределеност при провеждането на конкурса. Това прозирало и в намеренията въоръжението да се купува от САЩ. От ГЕРБ репликираха, че това е тенденция и въоръжението винаги се доставя от САЩ.  

Червеният депутат Иван Иванов също изрази съмнения за предпоставеност на конкурса. Той репликира Константин Попов от ГЕРБ като го попита кога е бил искрен - когато миналата година е гласувал за връщане на проектите заради това или сега, когато казва, че купуването на техника не трябва да се отлага. "Да не се появят сега стари машини? Защото със същия патос вие отхвърлихте нови самолети. Ние ще подкрепим това нещо, но пътят, по който ще тръгнем, да не е опасен", каза Иванов. Попов отговори, че с връщането на проектите парламентът е осигурил прозрачност при взимането на решението за нови изтребители.

От ГЕРБ отговориха и на критиките на БСП за това, че последната една година е била загубена за модернизацията. Емил Христов, който беше председател на временната комисия за избор на изтребители, върнала цялата процедура от начало, заяви, че през последната година Министерството на отбраната и ръководството на въоръжените сили са свършили достатъчно работа. Работено е и по трите проекта за модернизация, за да може да се достигне етапа на купуване на нова техника. Колегата му Пламен Манушев обясни, че не е вярно, че в последните 10 години нищо не е направено за армията и посочи, че опитите за модернизация са били пресечени от правителството на тройната коалиция през 2007 година. Въпреки това Константин Попов от ГЕРБ обясни, че все пак в последните 30 години "не сме инвестирали в армията за купуването на нова бойна техника". Владимир Тошев допълни, че през последната година са достигнати 90 процента от заложените в армията цели.

От ДПС заявиха, че твърдо подкрепят проектите. Симеон Симеонов каза, че темата за модернизация на армията не трябва да се противопоставя на темата за пенсиите и здравеопазването, което се "проповядва от част от партиите". ДПС е твърдо за армията да бъде въоръжена по НАТО-вски стандарти. 

От "Воля" заявиха, че са против проектите, въпреки че в комисия по отбрана също гласуваха "въздържал се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!