На първо четене: Депутатите отмениха машинното гласуване на местни и парламентарни избори

OFFNews
16 юли 2019 в 17:40 | 1580 |1

Парламентът отмени на първо четене машинното гласуване на местни и парламентарни избори.

Решението беше взето със 122 гласа "за" на депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". "Против" гласуваха 92-ма депутати от БСП и ДПС и четирима от "Обединени патриоти". Един депутат се въздържа. 

Депутатите гласуваха предложението на извънредно заседание. Гласуването на първо четене на предложението трябваше да стане миналия петък, но то се провали, защото БСП и ДПС не се регистрираха. 

Вносителите на законопроекта предложиха промяната с мотива, че машинното гласуване е скъпо - до 59 лева на глас. Освен това по думите им отчитането на резултатите е сложно. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че на местните избори ще има 265 видя бюлетини за кмет на община и толкова за общински съветници, както и още 3187 бюлетини за кметове на кметства. Така по думите ѝ, ако има машинно гласуване, протоколът ще е над 10 метра и се очаква да има проблеми при отразяването на преференциите за общински съветници. 

В подкрепа на машинното гласуване се обявиха от ДПС и БСП.

Социалистите подчертаха, че при машинното гласуване няма недействителни бюлетини и се гарантира честността на вота, а желанието на ГЕРБ да го отмени преди изборите е знак, че искат да манипулират вота. 

От ДПС пък настояха държавата да купи машините за машинно гласуване и за машинно преброяване на бюлетините, за да няма грешки в протоколите. От партията подчертаха, че са склонни да не бъде увеличаван броя на секциите, в които има машинно гласуване, на 6000, както е записано в закона, но не са съгласни на пълната му отмяна. 

По предложение на председателя на правната комисия Анна Александрова срокът за предложения на промени по законопроекта между двете четения беше скъсен на 3 дни, което предизвика бурна реакция сред опозицията.

Georgi Gracata

Рейтинг : 910

16.07 2019 в 18:17 1
+ 0
- 0
Всичко си върви по сценарии: 45 години някакъв социализъм +30 години някаква демокрация,33 години Тодор Живков,да се надяваме Бойко Борисов да подобри рекорда. БКП,СДС,ВЕЧНА ДРУЖБА С ГЕРБ. УРА ДРУГАРИ УРАааааа!!