Подписват най-голямата голяма инвестиция по плана 'Юнкер' у нас

OFFNews 12 януари 2018 в 07:58 11507 0

Подписват най-голямата голяма инвестиция по плана 'Юнкер' у нас

Българското председателство започва с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер", съобщават от Представителството на ЕК в България.

Днес ще се състои церемония по подписването на споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа.

По този повод председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов ще дадат изявления за медиите в Националния дворец на културата.

Подписването на споразумението ще е в присъствието и на вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл. 

Планът "Юнкер" предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС в следващите три години. До момента България е осигурила 100 млн. евро за подпомагане на проекти от ЕФСИ.

За днес са предвидени срещи на Юнкер с президента Румен Радев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

В петък еврокомисарите се събират на първо заседание в НДК в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Колегиумът на европейските комисари ще заседава заедно с министрите от българското правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови