Промени в НК: 12 г. затвор за хакване на критична инфраструктура

OFFNews 11 август 2020 в 16:01 3341 1

Хакването или вкарването на вирус в информационните системи, част от критичната инфраструктура на страната, да се наказва със затвор до 12 г., вместо досегашните 8 г. Тези промени в Наказателния кодекс е внесъл Министерският съвет в парламента. 

Миналата година хакерска атака порази системите на НАП, откъдето изтекоха данните на хиляди българи. Правителството заподозря, че някой се опитва да го клати, ако атаката е местна, а ако са отвън - целта е дестабилизиране на държавата. Тогава вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че атаката към НАП не е единствената, редица други институции също понесли вреди от такива набези.

В мотивите за промени в НК, подписани от премиера Бойко Борисов, се казва, че киберпрестъпността е обществено явление, което не признава граници, възползва се от постоянно разрастващата се глобализация, от новите технологии, от регионалните и националните кризи в страните. Представена е и статистика на ГДБОП за жертви на киберпрестъпления. 

Като други причини са изредени зачестили инциденти, пpeпopъĸи нa Цeнтъpa пo ĸибepcигypнocт ĸъм Eвpoпoл от оĸтoмвpи м.г., oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия зa нeизпълнeниe нa зaдължeниятa пo Диpeĸтивa зa aтaĸитe cpeщy инфopмaциoннитe cиcтeми – пpи тpaнcпoниpaнeтo й в нaциoнaлнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo. Бългapия нe ce e cъoбpaзилa c изиcĸyeмия мaĸcимaлeн пpaг нa нaĸaзaниeтo oт пoнe 5 г. зaтвop зa чacт oт пpecтъплeниятa, ocoбeнo cpeщy „ĸpитичнaтa инфpacтpyĸтypa“ и пр.

Предложените промени са насочени и към вдигането на санкциите за порнография с непълнолетни, престъпления срещу интелектуалната собственост, плагиатството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!