САЩ за България 2022: Безнаказаност и корупция, има проблеми със свободата на медиите

Докладът на Държавния департамент дава като пример за незаконен арест този на Борисов и Горанов, когото САЩ включи в списъка "Матнитски"

OFFNews 21 март 2023 в 07:13 3940 4

Държавният департамент на САЩ

Снимка Getty Images

Държавният департамент на САЩ

В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за 2022 г. за спазване на човешките права се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и погазване на човешките права са „недостатъчни.“

В доклада се казва, че са предприети стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция, но има проблем с безнаказаността.

Сред отбелязаните значителни проблеми на страната са „жестоко“ отношение към групи като арестувани, мигранти и деца в институции. Посочват се още произволни арести, „сериозни проблеми“ с независимостта на съдебната система, „сериозно“ ниво на корупция и престъпления срещу малцинства в това число етнически и от сексуално естество.

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара Севдалина Арнаудова. Тримата бяха задържани миналата година за 24 часа, когато на власт беше правителството на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков, припомня БНР. Преди седмици финансовото министерство на САЩ включи Горанов в санкционния списък по закона "Магнитски".

По въпроса за медийната свобода заключението е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и „недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии.“

Като проблеми са отбелязани и достъпът на малцинства в медиите и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция.

В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че „антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн.“ Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, в това число "Възраждане", редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна.

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

4

lilianasimeono1

21.03 2023 в 12:04

Крайно време е да се измисли нещо по-свежо от тъпотията на ПП-пропагандистите - "Боко в затвора". Не омръзнахте ли и сами на себе си от това повтаряне на едно и също?!

345

3

Джендо Джедев

21.03 2023 в 11:16

Както е тръгнало, скоро и около Боко ще има една-две Тесла. Нямам предвид автомобилите Тесла... ;)

22548

2

dolivo

21.03 2023 в 09:40

Наивните грешки на ПП не омаловажават огромните постижения за под 7 месеца управление.

Стреснаха ББ и той и Дпс активираха Итн троянския кон да свали правителството.

Правете си изводи...

Гласувайте преди всичко

Пък за кой, внимавайте също

-7195

1

vovchik

21.03 2023 в 08:26

"Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара Севдалина Арнаудова. "

Хахахахахаха

Не, чакай.

Хахахахахаха

 
X

Да помогнем на украинските деца!