Въпреки санкциите пуснахме самолет на Беларус над България

Обяснението е, че мерките срещу Лукашенко официално влизат в сила тази вечер

Георги А. Ангелов 04 юни 2021 в 19:43 16225 1

Снимка flightaware.com

Маршрутът на последния беларуски самолет прелетял над ЕС.

Самолет на беларуската авиокомпания Белавия е минал над България на 2 юни, въпреки санкциите на ЕС. Обяснението на българските власти е, че санкциите влизат официално в сила тази вечер. Полетът е от Минск до Тирана, пилотите са заобиколили Украйна, Унгария и Сърбия, какъвто е обичайният им маршрут, последно изпълнен на 26 май. Те са поели на изток към територията на Русия, минали са над Черно море, над България и Македония, преди да кацнат в Тирана.

Санкциите на ЕС влизат в сила днес в 22:00 ч. по Гринуич, но много от държавите в ЕС и Украйна забраниха кацането на свои летища за беларуския превозвач в първите дни след срещата на върха на ЕС на 24 май. Тогава беше взето политическото решение да се забрани на беларуските авиокомпании да летят до Съюза. Страните-членки трябва да отказват разрешение за приземяването, излитането или прелитането над техните територии на всеки самолет на въздушните линии на Беларус, в това число и на товарните.

Решението днес идва след заключенията на Европейския съвет на 24 май, с които държавните и правителствени ръководители категорично осъдиха незаконното приземяване на полета на "Райънеър" от Атина за Рига в Минск и последващото задържане на журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Лукашенко също бързо предприе реципрочни мерки. До 27 май бяха анулирани полетите на Белавиа до: Варшава, Милано, Амстердам, Рим, Франкфурт, Берлин, Мюнхен, Хановер, Виена, Брюксел, Барселона, Калининград. Беларуските самолети прелетели над територията на ЕС от тогава са единици, показа проверка в сайтове тракери на полети. На 1 юни полет от Тунис е прелетял над Италия и Гърция, и е заобиколил над Черно море. На 27 май полет от Минск е кацнал в Белград прелитайки над Украйна и Унгария, обратният полет два дни по-късно е отменен.

От министерството на външните работи първо отговориха на въпрос на OFFNews, че нямат нищо общо, а да питаме Министерството на транспорта. След това уточниха, че санкциите още не са в сила. “Към настоящия момент няма влязъл в сила правен акт на ЕС, който да забранява полетите на авиокомпании от Беларус да извършват полети до/от летищата и да прелитат над териториите на държавите членки. Такава забрана има въведена само от отделни държави членки”, отговориха писмено от Министерството на транспорта.

Очевидно служебният кабинет не е сметнал за необходимо да реагира на отвличането на самолет от Лукашенко, преди да има общо решение на ЕС. 

Според държавната беларуска агенция Белта полетите до Тирана и Тунис са били евакуационни. Такъв е имало и от Тиват в Черна гора до Минск на 2 юни. Маршрутът му пак е бил над България, Македония и Черно море. Остава отворен въпросът за необичайния маршрут през България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

05.06 2021 в 06:43

На всички ни е ясно, че тия санкции са фалшиви и безпредметни. Беларус е в т.нар. съюзна държава с Русия. Нищо няма да им попречи да ребрандират националната си авиокомпания, като полетите бъдат обслужвани от руската такава, Аерофлот. И ако някой забрани на Аерофлот полети, знаем какво ще последва за дребните лайкучки.
 
X

Да помогнем на украинските деца!