Как Лестър шокира букмейкърите през сезон 2015/16 г.?

OFFNews 13 февруари 2018 в 12:09 9600 0

Всички знаят за подвига, който постигна Клаудио Раниери и воденият от него Лестър през сезон 2015/16, когато “Лисиците“ спечелиха Висшата лига на Англия, въпреки че бяха тотални аутсайдери и по-скоро бяха считани като един от отборите, които ще се борят за оцеляване.

За този подвиг е изписано много, а ние днес ще се опитаме да дадем един малко по-различен поглед над нещата, а именно - как се разви сезонът на Лестър през призмата на букмейкърските коефициенти, които бяха предлагани за титла на отбора в различните етапи от сезона (за целите на статията сме използвали коефициентите в българския букмейкър Efbet). Както запознатите със спортните залози знаят, коефициентите в букмейкърските къщи са един от най-реалните методи за проверка на шансовете на един отбор към даден момент.

Март 2015 г. - Без коефициент

Когато за първи път бе отворен пазара за “Шампион на Англия през сезон 2015/16“ през март 2015 г., букмейкърските къщи дори не предлага коефициент за Лестър, тъй като бе много вероятно тимът да въобще да не участва в първенството на кампанията 2015/16.

По това време, “Лисиците“ бяха на последното място в класирането и изпадането им в Чемпиъншип изглеждаше почти неизбежно.

Август 2015 г. - 5 000.00 коефициент

Оставащите кръгове от сезон 2014/15 донесоха радост на феновете на Лестър и тимът все пак успя да остане в елита, завършвайки на 14-о място.

Към този момент, ставката за отбора бе 5 000.00, а това от букмейкърски език може да бъде преведено, че вероятността да се случи е изключително близка до нулата.

12 септември 2015 г. - 5 000.00 коефициент

Началото на сезона бе ударно за отбора на Манчестър Сити, който бе взел пет победи от пет мача и не бе допуснал нито един гол. Коефициентът за “Гражданите“ към този момент бе 1.36.

Що се отнася до Лестър, техният коефициент продължаваше да бъде непроменен, въпреки че Марез и компания вече имаха 8 точки след четири изиграни срещи.

6 октомври 2015 г. - 1 500.00 коефициент

По време на почивката за международните мачове, Лестър вече бе на само три точки точки от лидера Сити, но все пак коефициентът им продължаваше да бъде твърде висок и все още в сферата на невъзможното - 1 500.00.

21 декември 2015 г. - 11.00 коефициент

Към края на годината, букмейкърските къщи започнаха да гледат далеч по-сериозно на отбора на Клаудио Раниери. Той продължаваше да играе силно и да печели много точки в дълъг период от време, което е показателно за това, че успехите не се дължат на късмет, а на добра подготовка.

Любимият отбор на град Лестър посрещна коледните празници на върха на класирането и ставката му бе драстично свалена в сайтовете за залагания. И все пак, той беше едва трети фаворит, изпреварван от Арсенал и Манчесър Сити.

2 февруари 2016 г. - 6.00 коефициент

2 февруари бе много важен ден по пътя на Лестър към трофея, тъй като тогава отборът победи Ливърпул с 2:0. “Лисиците“ продължаваха да бъдат лидери, но и в същото време продължаваха да бъдат едва трети фаворит на букитата.

6 февруари - 1.75 коефициент

6 февруари е денят, в който компаниите за спортни залози най-сетне се събудиха за реалните шансове на Лестър да се пребори в битката за първото място. Тогава, бъдещият шампион гостуваше на Манчестър Сити, един от основните си претенденти, и го победи с 3:1.

Оттук до края на сезона, Лестър останаха букмейкърски фаворити за титлата (с кратко прекъсване) и така се стигна до паметната дата 2 май 2016 г., когато първото място бе гарантирано и на теория.

Влиянието върху букмейкърите

Невероятният триумф на “Лисиците“ зарадва неутралните футболни фенове, но букмейкърските къщи не бяха никак доволни от случилото се.

Неочакваният развой на сезона им причини загуби на стойност над 20 млн. паунда.

Специализираният сайт за спортни залози Fbet.bg разказва, че след този случай букмейкърите никога вече не предлагат толкова високи коефициенти за който и да е отбор в което и да е първенство, независимо колко голям аутсайдер изглежда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!