14-и уикенд с протести на жълтите жилетки: Президентът Макрон защити известен френски философ от антисемитски обиди

OFFNews 17 февруари 2019 в 19:25 4361 0

Снимка https://www.jforum.fr

Френският президент Еманюел Макрон осъди антисемистките обиди, насочени към известен интелектуалец от група протестиращи от движението на "жълтите жилетки". Полицията също се намеси, за да защити философа Ален Финкелкраут, след като той беше "бомбардиран" с обиди и антисемитски подигравки. Държавният глава заяви, че това е "абсолютно отрицание" на това, което е направило Франция велика и няма да бъде толерирано.

Хиляди се включиха в антиправителствения протест, който се провежда днес за 14-и пореден уикенд. Демонстрантите тръгнаха в ранния следобед от бул. "Шанз Елизе" и се насочиха към Айфеловата кула. Те напомниха пред медиите, че извоюваха отмяна на поскъпването на горивата - поводът за избухването на протестите - и призовават за ненасилие след вчерашните безредици.

Наложи се обаче полицаи да обградят група, която се насочи към Финкелкраут и започна да го обижда. 69-годишният евреин и преподавател заяви пред в. Le Parisien, че е чул хора да викат "мръсен ционист" и "хвърли се в канала". Коментира пред в. Journal du Dimanche, че почувствал "абсолютна омраза", насочена към него и би се уплашил за живота си, ако полицията не е била там. Преподавателят подчертава, че не всички протестиращи са агресивни.

Финкелкраут, син на полски имигранти, преди изразяваше съпричастност към протестиращите, но и критикуваше движението. Той сподели, че президентът Макрон е говорил с него по телефона в неделя и му е предложил помощ.

Инцидентът стана, след като вътрешният министър предупреди, че антисемитизмът се "разпространява като отрова" в страната и че миналия уикенд са станали редица антисемитски инциденти в Централен Париж. Групи евреи са били предупредени за надигането на вълна от антисемитизъм и омраза срещу евреи и други малцинства в Европа.

Мерките за сигурност в Париж бяха засилени не само заради демонстрациите, а и заради обезвреждането на снаряд от Втората световна война в северния парижки квартал "Ла Шапел". По тази причина близо 2000 души бяха евакуирани от домовете си, нарушен бе трафикът на Северната гара, на влаковете Евростар и на някои полети на летище „Шарл дьо Гол", преместени са и мигрантите, намерили подслон в района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!