Анкара: Европа изоставя собствените си ценности

OFFNews | 14 март 2019 в 18:34 | 1434 |2

Министърът на правосъдието на Турция Абдулхамит Гюл осъди остро доклада на Европарламента и резолюцията за прекратяване на преговорите за членството на страната в ЕС, като го нарече тенденциозен.

„От една страна, ЕС приказва за правата на човека и за демокрацията, а от друга – подкрепя онези, които нарушават правата и свободите, и се противопоставя на демокрацията. Налице е историческо противоречие“, заяви Гюл, цитиран от Анадолската агенция. Според него докладът на Европарламента за Турция е силно тенденциозен и ще влезе в историята като документ, който демонстрира отдалечаването на Европа от собствените й ценности.

По-рано турското външно министерство отправи тежки критики към Европейския парламент, който на 13 март одобри доклада с призива официално да бъдат прекратени преговорите за присъединяването на страната в ЕС. Решението на евродепутатите няма задължителна юридическа сила, отбелязва агенцията.

Междувременно стана ясно, че ЕС отделя за нуждите на бежанците в Турция 3 млрд.евро, а за подкрепа на усилията за урегулирането на конфликта в Сирия – 560 млн.евро, които по план трябва да се похарчат през 2020-2021 г.
На 15 март в Брюксел ще се състои 54-ото заседание на Съвета за партньорство Турция-Европейски съюз, съобщиха от дипломатическото ведомство в Анкара. За основния орган, който приема решенията за перспективите на двустранното сътрудничество, то ще бъде първото за 4 години. Турция ще бъде представена от външния си министър Мевлют Чавушоглу и постоянния представител при ЕС Фарук Каймакчи.

ЕС ще бъде представен от ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисаря по въпросите на разширяването Йоханес Хан. Преди заседанието е планирана неформална среща на делегациите на Турция и Евросъюза, по време на която ще се обсъдят външнополитически въпроси и ситуацията в региона. По време на заседанието ще се обсъдят позиции по регионалните въпроси и двустранните отношения, в частност и облекченията на визовия режим между Турция и ЕС, актуализирането на Митническия съюз, процеса на влизането в ЕС, сътрудничеството в борбата с тероризма. Предишното заседание на Съвета за партньорство Турция-ЕС се състоя на 18 март 2015 г. в Брюксел.

Препоръчани материали
Доктор Га

Рейтинг : -121

15.03 2019 в 09:28 2
+ 0
- 0
Напротив - неискайки да има ош-беш с един диктатор Европа спазва именно ценностите си. Тоя Ердоганов пудел вместо да джафка, да вземе да се маха барабар с цялата клика около султана. Начело с тоя последния. Щото Ататюрк се върти в гроба си заради тях.
Dafack

Рейтинг : 769

14.03 2019 в 18:43 1
+ 1
- 0
К*ра ми изоставя... като изключим джендър педерастиите. Но нека сри припомним, кой искаше да зачеркне Ататюрк от историята, защото не бил "истински" турчин... демек терорист с промит мозък. Кой искаше и все още иска тоталитарен режим в стил "Раша" и кой превърна уж преговорите за присъединяване на Турция в ЕС в бит пазар?!