Блокирани на Коледа: Стотици хиляди американски домове и предприятия останаха без ток (галерия)

OFFNews 25 декември 2022 в 08:20 4932 0

Снимка Getty Images

Мощна зимна буря снощи прекъсна електрозахранването на стотици хиляди домове и предприятия в САЩ, накара милиони хора да се опасяват от по-нататъшни прекъсвания на електрозахранването и попречи на усилията за спешна реакция, предаде Асошиейтед прес.

На 24 декември в цялата страна най-малко 18 смъртни случая са били причинени от ниските температури, катастрофи по заледените пътища и други последици от бурята. Дълбокият сняг, ниските температури и прекъсването на електрозахранването накараха някои жители на Бъфало да излязат от домовете си и да се опитат да достигнат места, където има работещо отопление. Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хочул заяви, че международното летище "Бъфало Ниагара" ще бъде затворено до понеделник сутринта и почти всички пожарни коли в Бъфало са закъсали в снега.

Силните снежни бури, леден дъжд и студ също прекъснаха електрозахранването от Мейн до Сиатъл, а един от основните оператори на електропреносни мрежи в източната част на САЩ предупреди своите 65 милиона потребители, че може да се наложи да въведе поетапно прекъсване на електрозахранването.

Базираната в Пенсилвания преносна компания "PJM Interconnection" заяви, че нейните електроцентрали изпитват затруднения да работят в студеното време и помоли жителите на 13 щата да се въздържат от ненужно използване на електроенергия поне до сутринта на Коледа.

Снимка: Getty Images

Според изпълнителния директор на окръг Ери Марк Полонкарц двама души са починали в домовете си в петък, след като спешните екипи не успели да стигнат до тях навреме, за да окажат медицинска помощ. Той заяви, че още един човек е починал в Бъфало. На магистрала в Охайо четирима души са загинали в огромна верижна катастрофа, в която са участвали около 50 автомобила. Шофьор от Канзас Сити, Мисури, е загинал в четвъртък, след като колата му паднала в река, а други трима са загинали в сряда при отделни катастрофи по заледени пътища в северната част на Канзас.

В петък в Охайо е загинал и работник, който се е опитвал да възстанови електрозахранването. Жена във Върмонт е починала в болница в петък, след като дърво се пречупило от силния вятър и паднало върху нея. Полицията в Колорадо Спрингс съобщи, че е открила трупа на човек, който изглежда е бил бездомник, след като в региона температурите паднаха под нулата и заваля сняг. Близо до град Джанесвил, щата Уисконсин, 57-годишна жена е починала в петък, след като паднала в заледена река, съобщиха от шерифската служба на окръг Рок.

В Лансинг, Мичиган, 82-годишна жена е починала в петък сутринта пред дома си, съобщи полицията. Губернаторът на Кентъки Анди Бешир съобщи, че един човек е загинал при пътнотранспортно произшествие, причинено от метеорологичните условия в Западен Кентъки, а един бездомник е починал в Луисвил.

По данни от сайта за проследяване на полети FlightAware.com снощи са били отменени повече от 2360 полета в, към или от САЩ.

Бурята е почти безпрецедентна по своя обхват и се простира от Големите езера близо до границата с Канада до река Рио Гранде по границата с Мексико. Температурите са се понижили драстично под нормалните за месеца от източната част на Скалистите планини до Апалачите, съобщи Националната метеорологична служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!