Екокатастрофата в Русия се разразства

OFFNews 10 юни 2020 в 07:56 7512 2

Замърсяването от разлива на над 21 000 тона дизелово гориво в Северна Русия достигна водите на сладководното езеро, което се свързва със Северния ледовит океан, съобщават руските медии, като се позовават на Александър Ус, губернатор на Красноярския край.

"Горивото попадна в езерото Пясино. Това е великолепно езеро. Естествено, там има риба, хубава биосфера", посочва Ус. 

Сега важното е да не допуснем то да попадне в река Пясина, която тече в северна посока. Това би трябвало да е възможно да се постигне, добави той.

Езерото Пясино е дълго около 70 километра и захранва водите на едноименната река, а тя от своя страна се влива в Карско море, част от Северния ледовит океан. 

"Това ще има негативен ефект върху водните ресурси, върху животните, които пият тази вода, както и върху растящите по брега растения", заяви Василий Яблоков, мениджър проекти в областта на климата в руския филиал на природозащитната организация "Грийнпийс".

В края на май резервоар с гориво в топлоелектрическа централа в град Норилск загуби налягане като в резултат, на което в реките в околността и в почвата изтекоха 21 000 тона дизел. Този случай беше сравнен от "Грийнпийс" с петролния разлив през 1989 г. край Аляска от танкера "Ексън Валдес".

Норилск е отдалечен град с население от 180 000 души и е на 300 километра отвъд Северния полярен кръг.

Александър Ус определи катастрофата като най-тежката по рода си в Арктика в най-новата история на Русия. Трябва да бъде отговорено на въпросите защо компанията в продължение на два дни не е уведомила властите и защо първоначалното обяснение се оказало невярно, категоричен е той.

От "Норилск Никел", най-големият производител в света на никел и паладий, обещаха да покрият разноските по почистването и заявиха, че според тях злополуката е причинена от топене на вечно замръзнали почви, което от своя страна е подкопало основите на резервоара.

Според руските власти, за да се възстанови екоравновесието в почвите и водите след петролния разлив, ще са необходими най-малко 10 години. Директорът на Института по екология Борис Моргунов добави, че природата в Арктика се възстановява по-бавно и процесът може да отнеме десетилетия. 

Миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви извънредно положение в региона и разкритикува властите за лошата им реакция при случая.

Към момента е повдигнато обвинение на директора на топлоелектрическата централа в Норилск Вячеслав Старостин в нарушение на екологичните норми. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до пет години затвор.

Междувременно САЩ предложиха на Русия помощ за изчистване на района, но руските власти все още не са взели решение дали да търсят съдействие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

11.06 2020 в 16:27

Както обикновено ще се усвоят едни държавни пари за справяне с проблема, а в резултат ще има разлив на дизел в океана и разлив на пари по отговорните чиновници.

12688

1

Emil Kasamakov

10.06 2020 в 11:18

Това за Северния ледовит океан си е преувеличение. Петното не само трябва да завие в 70-километровото езеро, но и трябва голяма част от него да се намъкне в тясната 200-метрова река Пясина. А после да измине 800 км през безброй чупки и над 100 малки и големи острови преди въобще да стигне делтата.

Катастрофата си е достатъчно гадна и в момента. Няма нужда да се подсилва излишно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!