Ердоган: С нова бежанска вълна няма да се справим сами, тя ще се отрази и на Европа

OFFNews 23 декември 2019 в 09:40 2262 0

Турският президент Реджеп Ердоган призова европейските държави да спрат избиването на цивилни в северозападна Сирия, като предупреди, че новата бежанска вълна оттам ще се отрази и на европейците, съобщи Би Би Си. 

"Повече от 80 хил. от нашите братя от Идлиб са тръгнали към нашите граници, бягайки от бомбите. Ако насилието над хората в Идлиб не спре, това число ще нарасне още повече. Негативният ефект от натиска, на който ще бъдем подложени, ще бъде почувстван от всички европейски страни, и особено от Гърция. Неизбежно ще е условията отпреди споразумението от 18 март да се повторят“, каза турският президент, като визира споразумението с Евросъюза за овладяване на бежанската криза от 2016 година.

Ердоган добави, че Турция не може да се справи с нова бежанска вълна от Сирия, като подчерта, че страната няма сама да носи миграционната тежест.

Офанзивата на сирийската армия срещу бунтовниците в Идлиб започна преди седмица, поддържана от руска авиация, като десетки цивилни загинаха.

Ердоган съобщи, че днес изпраща делегация в Москва, за да договори мерки за стабилизиране на ситуацията.

Като част от споразумението през 2016 г. е ЕС да даде на Анкара 6 млд. евро в замяна на по-силен контрол върху бежанците, които се опитват да достигнат до Европа.

Турските власти твърдят, че в Турция живеят около 5 млн. бежанци, сред които 3,7 млн. са сирийци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!