Индийският съд с решение в защита на слоновете: всички бивни са собственост на правителството

OFFNews 14 май 2018 в 17:24 3648 0

Върховният съд на Индия обяви всички слонски бивни - основен източник на слонова кост, на територията на страната за собственост на индийското правителство, съобщи ТАСС. 

С това решение съдът сложи край на споровете по въпроса, продължаващи вече около 20 години. 

Решението беше подкрепено от индийските защитници на животни, които се борят против незаконната търговия със слонова кост и убийството на слонове от бракониери. Индия забранява износа и вноса на слонова кост, но въпреки това черният пазар в страната е много добре развит.

Закон за това, че всички слонски бивни принадлежат на правителството, е приет още преди близо 20 години, но бракониерите и търговците използват неясноти в закона, за да продължават дейността си, като обясняват, че притежаваните от тях бивни са например от "умрял слон частна собственост" или "слон, загинал при наводнение".   

Постановлението на Върховния съд обаче категорично казва, че всички бивни са собственост на правителството, дори да са взети например от умрял от старост слон. 

Законът все пак дава възможност на собствениците на слонове да оставят за себе си техните бивни, ако гарантират, че те няма да бъдат продавани или изнасяни в чужбина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!