Израел обвини Дамаск, Иран и Хизбула за свалянето на руския самолет

OFFNews 18 септември 2018 в 15:46 3866 1

Снимка AFP

Израел отрече да има вина за свалянето на руския самолет Ил-20, като обвини за случилото се Дамаск, Иран и "Хизбула". 

Москва обвини Израел за свалянето на руския самолет, като обяви, че той е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана, защото зад него са се прикривали израелски изтребители Ф-16. Според руското министерство на отбраната Израел не е предупредил командването на руските военни в Сирия за своята операция, като ударите са били оповестени по "горещата линия" по-малко от минута преди началото им, което не е дало възможност на руският самолет да бъде изведен в безопасна зона. 

При свалянето на самолета загинаха 15 руски военни. 

Израелското външно министерство обяви, че вина за свалянето на самолета има режимът на Асад.

"През нощта изтребителите ни обстрелваха цел на сирийската армия, от която системи за производство на смъртоносни оръжия щяха да бъдат прехвърлени от името на Иран до "Хизбула" в Ливан. Тези оръжия щяха да бъдат използвани за атака на Израел и представляваха заплаха", посочи министерството в Туитър. 

"Израелските войска и руската армия са договорили система на комуникация за избягване на инциденти, която е договорена от лидерите на двете държави и се е доказала многократно през последните години. Тази система действащи и през изминалата нощ", допълниха оттам. 

Ведомството предостави и своята версия за събитията, довели до свалянето на самолета. 

"Първоначалната проверка на инцидента показва, че разширеният и неточен обстрел от страна на сирийската ПВО е ударил и свалил руския самолет. Когато сирийската армия е изстреляла ракетите, които са ударили руския самолет, израелските самолети вече са били във въздушното пространство на Израел. По време на атаката срещу цели в Латакия руският самолет не е бил в зоната на операцията. Сирийските ракети са изстреляни безразборно и доколкото разбираме, не е направена проверка дали няма руски самолети във въздуха", обяви Израел. 

Израел изрази съболезнованията си за загиналите руски военни и обеща да предостави на руското правителство цялата информация, която ще потвърди изложените факти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

20.09 2018 в 04:49

Айде па и вие не се правете чак толко на луди. Ясно е кво е станало, и ясно че вие сте виновни. Някоя петокласничка може и да не си допредстави ситуацията, а всеки сержант, служил в ПВО-то - няма въпроси.
При всичкото ми уважение към вашата държава, тоя път няма да подсмърчам, когато руснаците ви го върнат.
Завъртяхте курвински номер, и не плачете, когато следващият път направят синовете ви курви.
В която и близкоизточна държава да се появи честно купен дивизион С-400, вие вече няма да имате авиация по принцип, да? Нито даже нужда от летища.
За кво ви беше тая глупост?
 
X

Да помогнем на украинските деца!