Легендарен руски десантчик и меме войник е загинал при атака с HIMARS в Херсонска област

OFFNews 09 ноември 2022 в 10:29 6570 7

Александър Хомяков
Александър Хомяков е бил погребан на 7 ноември в родното си село във Владимирска област.

Легендарният руски меме войник Александър Хомяков, който се беше превърнал в знаме на руската пропаганда в информационната война за Украйна е загинал по време на атака са HIMARS, съобщиха руските медии. Гибелта на Хомяков е настъпила още в края на август, но за нея се разбра едва тази седмица след като близките му погребаха тленните му останки в родното село Гришино във Владимирска област.

„Родину люблю, стреляю хорошо, кормят хорошо, в отпуск не хочу, Слава ВДВ!“ С този речитатив (Родината обичам, стрелям добре, хранят добре, не искам отпуска, слава на въздушно-десантните войски) сержантът от руската армия се превърна в герой на стотици мемета и лице на руската пропаганда, символ на героизма и себеотдайността, който трябваше да бъде пример за останалите бойци, оплакващи се от несгодите на фронта.

Старши сержантът от 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия Александър Иванович Хомяков нахлул в Украйна с първите агресори и се сражавал на Киевското направление. Според руския пропагандист Владимир Соловьов десантчика е бил в състава на руските части окупирали Буча. При едно от организираните пътувания на фронтови кореспонденти при руските части пред камерите били изправени бойци със заучени фрази, сред тях и Хомяков, който изрецитирал превърналото се в крилато изречение.

По популярност думите на сержанта се съревноваваха с репликата на украинските граничари „Русский военный корабль иди на х**“ – бяха изписани на картички, лозунги, мемета и шеврони (нашивки) върху униформата на руски военнослущещи.

Хомяков не загинал по време на бойни действия, а докато е в безопасност - отишъл да снабдява боеприпаси. На 25 срещу 26 август, десетина дни след знаменателното видео, на Херсонското направление боецът пристигнал да зареди боеприпаси за частта си край Херсон. Точно тогава складът бил подложен на атака с HIMARS. Аналитици от украинските служби са открили в сряда некролога му. На 7 ноември боецът е бил погребан в Гришино. "Сълзите ми бликат като гейзер", написа опечален руски потребител в Туитър. "Най-добре стреля, който стреля последен", отвърнаха от украинска страна. Посмъртно меме героят е бил награден с орден за мъжество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1200

7

Boris A. Johnson "The Great"

11.11 2022 в 02:08

Никога не носи пистолет на битка с ракети HIMARS.

Мъдрост на могилизиран руски десантчик.

-240

5

редовно четящ

09.11 2022 в 15:41

Още може!

-2175

4

IvanGrozn

09.11 2022 в 12:21

Не е безсмислена щом е умрял, орк-нашественик. Един по един всичките ще измрат, МРЪСНА ГНУСНА РУСКА СГАН!

2099

3

Mateevk

09.11 2022 в 12:00

Още една безсмислена смърт.

345

2

Джендо Джедев

09.11 2022 в 11:11

"стреляю хорошо"

A HIMARS стреляут лучше! ;)

12035

1

Anton Donchev

09.11 2022 в 11:02

- Что, бойцы, кормят то вас хорошо?
- Хорошо, товарищ генерал. Даже остается!
- А что с остатками делаете?
- Съедаем, даже не хватает!
 
X

Да помогнем на украинските деца!