Неофициално от САЩ: Турция имала основания да подозира Гюлен за пуча

OFFNews 01 ноември 2016 в 08:18 7090 35

Неофициално от САЩ: Турция имала основания да подозира Гюлен за пуча

Турция има основания да твърди, че живеещият в Пенсилвания мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен е замесен в провалилия се опит за преврат, съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на високопоставен служител на Държавния департамент, пожелал анонимност.

Анкара обвинява Гюлен, че е организирал преврата и иска САЩ да го екстрадират. Проповедникът отрича да е замесен и осъжда опита за преврат.

Служителят от Държавния департамент е заявил пред журналисти, че има основания за обвиненията на турските власти срещу Гюлен, макар че Турция не е доставила достатъчно доказателства за екстрадирането на проповедника. Според него организацията, ръководена от Гюлен, има съмнителна структура и финансиране.

Изявлението на анонимния американски представител бе направено няколко дни след като турският министър на правосъдието Бекир Боздаг се срещна с главния прокурор на САЩ Лорета Линч, за да настоява за екстрадирането. Боздаг сравни Гюлен с Осама бин Ладен и предупреди, че ако САЩ не го предадат на турските власти, ще пострадат сериозно двустранните връзки, припомня АП.

Служителят заяви, че правителството на САЩ разглежда молбата за екстрадиране, но че представените досега данни се отнасят до престъпления, извършени от Гюлен преди опита за преврат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

33

Victimized

01.11 2016 в 15:24

Точно чесъна да се оплаква, че нямало спор е скандално, но ще го оставя да мине като всичко останало....

25665

32

Victimized

01.11 2016 в 15:22

Ако трябва да сме честни, атака в/у държава от НАТО, извършена от друга държава, все още не се е случвала.
Мита, че България е в НАТО за защита е меко казано комичен.
България и страните от бившия съветски блок са живия щит, нещо много просто. Балистичните ракети на Русия са с обсег 1500км+, за това кръга около Русия трябва да бъде възможно най-стеснен. България никога не е била готова за реален член нито на НАТО, нито на ЕС , но ни форсираха за да може да легално и документирано да се разграничим от Руското влияние.
Всяко друго оправдание в стил Плевню, се нарича политическо говорене. И ако мога да ползвам една препратка към реч на Хилъри за Голдман Сакс , където казва ,че има две различни позиции , една за пред публиката(широките маси) и друга за реалната политика .

25665

30

Victimized

01.11 2016 в 15:13

"Първоначално идеята на договора е, че евентуална атака от страна на Съветския съюз срещу някоя от европейските страни-членки или САЩ ще се третира като атака срещу самите САЩ, които имат най-голямата армия и могат да окажат най-ефективна военна намеса. До такава атака обаче никога не се стига. Вместо това за първи път в историята на договора САЩ се позовава на член 5 на 12 септември 2001, в отговор на терористичните атаки на 11 септември 2001."

С чесъна за политика няма смисъл да се спори, тука говорихте за НАТО, а той почна да бленува за икономика, такава е тактиката с цел отклоняване на темата .

"Тая джафкалница тук намирам за излишна."
Тая джафкалница е начина на евроатлантиците да говорят за всичко друго, само не и по същество....

25665

28

Victimized

01.11 2016 в 15:10

"Основополагащ е член 5 от Вашингтонския договор, който гласи: Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област."
Цитат Уики ....

29585

26

Izalina

01.11 2016 в 14:26

*offtopic

не, чесън, над главата ми в офиса висят два надписа:

"Allen Menschen recht getan ist eine Kunst die niemand kann" и "Днес никой не може да ме ядоса"

Нищо не държа. Просто съм любопитна, с лек афинитет към човешката психология, с болезнено чувство за справедливост и търся принципни обяснения за събитията около мен.

Тая джафкалница тук намирам за излишна. Смятам, че в спора може да бъде родена някаква истина, освен ако двете страни отказват да чуят отсрещната, но не можеш да съдиш някого за това, че не е съгласен с теб. Или пък не си го разбрал. Освен това не рядко се съмнявам в откровеността на посланията на форумците, а ги приемам за провокация.
Факт е обаче и че благодарение на всички вас получавам много нова информация по теми, които иначе не бих срещнала в обичайния си кръг.
Та затова все още ми е интересно да съм тук. И сравнително доброто ниво на сайта, на общия медиен фон, разбира се.

Peace :)

 
X

Да помогнем на украинските деца!