Нетаняху: Палестинците трябва да приемат действителността: Йерусалим е столица единствено на Израел

OFFNews 11 декември 2017 в 08:17 6489 2

Палестинците трябва да се постараят да разберат и приемат реалността, че Йерусалим е столица на Израел, за да живеят в мир.

Йерусалим е столицата на Израел 3000 години и "никога не е бил столица на никакви други хора", заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Той говори посред продължаващите протести в мюсюлманския и арабския свят по повод решението на американския президент да обяви Йерусалим за столица на Израел. Насилие пламна край посолството на САЩ в Ливан вчера и на други места. В самия Йерусалим палестинци бяха арестувани след като намушкаха и раниха сериозно израелски охранител на централна автобусна спирка.

Вчера Нетаняху беше в Париж за среща с френския президент Еманюел Макрон, който го призова към смелост в отношенията с палестинците, а по-късно израелският министър-председател покани палестинския лидер Махмуд Абас на масата на преговорите.

Тонът на израелския премиер и към Европа, и към палестинците бе остър.

Нетаняху осъди "лицемерието на Европа, която осъжда решението на американския президент, но не и ракетните атаки срещу Израел от Ивицата Газа… Ерусалим е бил столица на Израел хилядолетия и отричането на този факт е абсурдно. Палестинците трябва да осъзнаят тази реалност, за да постигнем мир“, заяви той в Париж.

„Париж е столицата на Франция. Ерусалим е столицата на Израел. Той е столица на Израел от 3 000 години, столица е на еврейската държава от 70 години. Ние уважаваме вашата история и вашите решения и знаем, че като приятели вие уважавате нашите. Мисля, че това е важно за мира. Мисля, че мирът трябва да бъде основан на истината и фактите от миналото и настоящето са единственият начин да изградим реалистично и успешно бъдеще.

Днес Нетаняху ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел и с външните министри на страните членкитна ЕС по повод решението на САЩ за признаване на Йерусалим за столица на Израел. Преди него в Брюксел бе външният министър на Йордания Айман Сафад, според когото решението на Доналд Тръмп е "много опасно".

Мненията на върха в Европа не са еднозначни. Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини открито се противопостави на американския президент.

В острата реторика се включи и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който обяви Израел за терористична държава, а Нетаняху му отговори, че не е свикнал да го "поучава на морал лидер, който бомбардира кюрдски села в родната си Турция, затваря журналисти и помага на Иран да заобикаля международните санкции и на терористи, включително в Газа, да убиват невинни хора".

Американски и израелски знамена и портрети на Тръмп и Нетаняху горяха от Рабат, през Истанбул и Бейрут, до Исламабад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

11.12 2017 в 10:21

,,,,евреите са си евреи....от 3000 години само проблеми създават....жалко,че се провали мащабния проект на дядо Адолф.....

9118

1

Christina Ostrikova

11.12 2017 в 10:05

А Тел Авив какво е? С подобно арогантно и агресивно поведение винаги ще фокусират омраза и негативизъм върху себе си.
 
X

Да помогнем на украинските деца!