Русия отваря частично границите, Кипър пуска полетите от България

OFFNews 09 юни 2020 в 07:42 3589 0

Снимка pixabay.com

Руските власти отварят частично границите на страната след блокадата заради коронавирусната пандемия от 30 март. До края на юни ще отпаднат напълно противоепидимечните ограничения в столицата Москва. Кипър днес навлиза в третата и последна фаза на облекчаване на мерките - отварят се границите, възобновяват се полетите между острова и 19 държави, сред които е и България.

В Русия ще бъдат допускани чужди граждани само от държави, които се нуждаят от лечение там и такива с роднини и попечители в страната. Руснаци ще могат да напускат страната си с цел грижа за близки, за лечение, работа или обучение. В столицата от 9 юни се отменят самоизолацията и пропускателния режим, включително и въведения график за разходки на хората. Московчаните, включително над 65-годишните и страдащите от хронични заболявания, ще могат да излизат без ограничения - разясни московският кмет Сергей Собянин.

В Русия от COVID-19 се разболяха 476 658 души, починаха 5 971 от тях.

В Кипър днешното "голямо отваряне" бележи началото на третата фаза от облекчаването на мерките. Последните ограничения ще отпаднат постепенно до 24 юни. Там карантината продължи почти 3 месеца.

От днес се възобновяват полетите между острова и 19 държави, сред които е и България. Пристанищата вече ще обслужват круизни кораби. Започват работа моловете, ресторанти и кафенета на закрито, детски градини и ясли, детски площадки на открито. Разрешени са спортни събития без публика. На 13 юни се отварят казина, фитнес зали, увеселителни и аквапаркове. Ограничението за публични събирания до 10 души се запазва до 24 юни.

Носенето на маски остава задължително за служителите в различни органи, организации и обекти, които имат контакт с клиенти, както и за шофьорите и пътниците в автобусите.

Ще бъдат извършени и 10 000 теста на работещи в откриващите се отново икономически сектори.

Облекченията в Кипър бяха ускорени заради постигнатите много добри резултати в борбата срещу вируса. До понеделник вечерта в страната са потвърдени 970 случая на коронавирус при извършени над 130 000 теста. През последните две седмици бяха регистрирани и 4 дни без новозаразени.

107 270 души са новозаразените през последното денонощие по данни на платформата за проследяване на случаите в реално време https://www.worldometers.info/. Смъртните случаи за 24-те часа са 3 157.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!