САЩ заплашват Мадуро със 'значителен' отпор, хиляди хора бягат от Венецуела

OFFNews
28 януари 2019 в 11:14 | 2905 |5

Задълбочаващата се дипломатическа и хуманитарната криза във Венецуела принуждава хиляди хора да я напуснат само за няколко дни. Мнозина прекосяват границата със съседна Колумбия, предава Би Би Си.

Тя започна, след като на 23 януари на огромен антиправителствен протест председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на мястото на социалиста Николас Мадуро и мигновено получи подкрепата на САЩ, а по-късно - на повече от 20 държави, сред които латиноамерикански, европейски, както и Канада. Зад Мадуро застанаха Русия, Китай, Мексико, Турция и Гърция.

Социалистът положи клетва за втори мандат през януари след избори, помрачени от бойкот на опозицията и обвинения в манипулиране на вота, които провокираха големи протести.

След събитията от 23-и Мадуро обвини Гуайдо в извършването на преврат и поиска американските дипломати да напуснат страната в срок до 72 часа. САЩ отхвърлиха ултиматума, а днес предупредиха Венецуела, че всяка заплаха към дипломатите или опозиционния лидер Гуайдо ще бъде посрещната със "значителен" отпор. Всяко "сплашване" ще бъде възприето като "тежко посегателство над върховенството на закона", предупреди съветникът по националната сигурност Джон Болтън.

Първоначално армията на Венецуела подкрепи Мадуро. В неделя обаче високопоставен неин представител - Кол Хосе Луис Силва - заяви в САЩ, че военните оттеглят подкрепата си и признава Гуайдо за президент. След това Болтън потвърди позицията на Вашингтон и предупреди да не се предприемат никакви форми на "насилие и сплашване". Гуайдо призова за "мирна" двучасова стачка в сряда и "голям национален и международен митинг".

След първоначалната си предпазлива реакция в неделя няколко европейски държави, включително Германия, Франция, Великобритания и Испания, заявиха, че ще признаят Гуайдо за президент, ако не бъдат свикани нови избори в 8-дневен срок. Мадуро отхвърли ултиматума и поиска да той да бъде оттеглен.

"Венецуела не е обвързана с Европа. Това е пълна наглост", заяви той пред CNN Turk и добави, че е готов на диалог с противниците на президентството му, както и че изпратил много съобщения на Тръмп, но американският президент "ни презира".

Въпреки това в неделя вечерта, когато ултиматумът към американските дипломати във Венецуела изтече, Министерството на външните работи на страната оттегли заповедта за експулсирането им и вместо това даде 30-дневен срок, в който двете страни да установят рамките на отношенията си чрез т. нар. служби по интереси.

Такива се използват, когато двете страни нямат формални дипломатически отношения, но искат да имат служба, която да осъществява контакт на основно ниво и да представлява интересите им.

Защо Мадуро е толкова непопулярен?

Венецуела е в икономическа криза с хиперинфлация и недостиг на основни продукти. Хората живеят много трудно. Милиони вече са избягали от родината си.

Мадуро е изправен пред вътрешна и международна критика заради нарушаване на човешките права и начина, по който управлява икономиката.

Той беше преизбран за втори мандат миналата година, но изборите бяха спорни. Много от опозиционните кандидати бяха спрени да се явят в надпреварата или хвърлени в затвора.

Върховният съдия Кристиан Зепра избяга в САЩ през януари и сподели пред журналисти, че изборите не са били честни и че не е съществувала възможност за конкуренция.

Препоръчани материали
Доктор Га

Рейтинг : -121

28.01 2019 в 17:19 5
+ 2
- 0
AnderXale

Батакът във Венецуела започна далеч преди санкциите. Има много изписано по темата. А въпросните санкции обхващат единствено достъпа на Венецуела до АМЕРИКАНСКО финансиране. В това число - и продаване на дългови облигации. Освен с Америка, Венецуела е свободна да търгува и да търси финансиране където си поиска. На крив Мадурко - козината му виновна! Тия опорки със санкциите доста се поизтъркаха вече! Реално погледнато Америка купува почти половината от венецуелския петрол. Та ако искат наистина да удушат народа във Венецуела, има доста лесен начин.
AnderXale

Рейтинг : 944

28.01 2019 в 15:34 4
+ 1
- 1
А след като завземат властта, започва грабежа и изтичането на авоари и хора. За справка населението на българия спада с 30% за 30 години и сме най - бързо изчезващия народ в света!
AnderXale

Рейтинг : 944

28.01 2019 в 15:32 3
+ 11
- 1
Кризата във Венецуела е изцяло причинена от американските колонизационни амбиции. Това сме го виждали по цял свят и сме изпитали дори на гърба си. Със сладки думи за демокрация и свобода налагат насилствено своята воля. Налагат ембарго, блокират парите на правителството и страдат обикновените хора. Виждаме за 30 години до къде ни докараха в България...
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

28.01 2019 в 14:46 2
+ 12
- 0
Ми как да стане бе Ред арми ? Как да наложат санкции тогава? Ми тия дето ти наричаш редовни граждани трябва да поемат и те някаква отговорност. Свободата Санчо е на върха на копието - казва Дон кихот! Иначе като в България - мрън мрън и нула действие. Само по форумите сме хиперактивни.
red-army

Рейтинг : 1162

28.01 2019 в 11:34 1
+ 3
- 21
Оправете заглавието. Дори в статията сте писали милиони бежанци.

Към Ноември 2018 - 3 милиона!!! Това е почти равносилно на Сирийската гражданска война.....

https://www.unhcr.org/news/press/2018/11/5be4192b4/number-refugees-migrants-venezuela-reaches-3-million.html

аман от руско америкнаско пишкомерене. Съсипват доста хубави дъуржави само да докажат, че им е по дълъг хуя....Отдавна трябваше да си е тръгнал режима във Венецуела и хората да си живеят добре в една от най-богатите държави на света...ама не едните спонсорират олигофреничния дикатор, а другите наказват редовия гражданин със санкции....