Сигурността на Световния икономически форум в Давос ще струва 46,5 млн. долара

OFFNews 20 януари 2020 в 21:46 2399 0

Сигурността на Световния икономически форум /СИФ/ в Давос през 2020 г. ще струва 45 млн.швейцарски франка, или 46,5 млн. долара, съобщават новинарският портал SWI swissinfo и телевизия SRF.

Самият форум ще заплати неголяма определена сума, а основната част от разходите на практика ще се поемат от швейцарските кантони. Форумът ще се състои от 21 до 24 януари и тази година ще отбележи юбилейната си 50-годишнина. Както и всяка друга година, голямото внимание в планините на кантона Граубюнден е концентрирано в сигурността – особено предвид това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви собственото си участие.

СИФ всяка година отделя от бюджета си около 2,25 млн. франка. Тази сума е фиксирана в специално споразумение, подписано от федералния център, кантона Граубюнден и СИФ. Разходите за сигурността н Давос ще бъдат покрити за сметка на обществените бюджети на всички нива, а също и на федералните дотации за отбраната.

В охраната на форума участват подразделения на швейцарските въоръжени сили, отговарящи за общата безопасност. Военновъздушните сили на Швейцария преминаха в засилен график, като застъпиха дежурство по постоянен мониторинг на ситуацията във въздушното пространство на страната, съобщи министерството на отбраната.

От ведомството уточниха, че сигурността на въздушното пространство над Давос ще бъде обезпечена от радарни установки, изтребители в постоянна готовност и наземни части на ПВО. По време на работата на форума самолетите на военновъздушните сили на страната ще патрулират непрекъснато.

Освен това, в периода 20-25 януари въздушният трафик в района на Давос ще бъде сериозно ограничен. Всички полети ще се извършват само с разрешението на властите. Гостите на СИФ ще могат да кацат и на летището на Дюбендорф до Цюрих, а след преминаване на паспортния и митническия контрол – да се придвижат до Давос с въздушен или наземен транспорт.

С решение на парламента се задействат не повече от 5 000 военослужещи. Служители от правоохранителните органи от цяла Швейцария ще бъдат изпратени в Давос. Поради съображения за сигурност властите не разкриват конкретни данни, но в последните години броят на полицаите по време на форума беше между 800 и 1 000 души.

Ако Доналд Тръмп наистина пристигне, разходите за сигурността вероятно ще надскочат предварителните разчети. Когато преди 2 г. той беше на визита в Цюрих, полицията в местния кантон работи за форума значително повече часове от обикновено. Бюджетът на кантона Граубюнден е длъжен да компенсира други кантони заради разходите им за командированите полицаи по 600 франка за 24 часа работа.

Източник: Interfax

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!