Видео показа задържаните украински кораби в Керч

OFFNews 26 ноември 2018 в 12:00 4291 0

Снимка RT

Телевизия RT публикува видео на задържаните украински кораби на пристанището в Керч. 

Три украински военни кораба - "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу", се опитаха да влязат от Черно море в Керченския проток, отделящ Крим от Русия.

Руски кораби са открили огън по украинските, при което има пострадали, а след това украинските плавателни съдове са задържани.

Според Москва украинските кораби са влезли във временно затворената руска акватория и няколко часа са провеждали опасни маневри, като не са реагирали на съпровождащите ги руски катери и кораби. Взето е решение да се използва оръжие, обявиха руските власти, цитирани от РИА Новости.

През изминалата нощ Съветът за сигурност и отбрана на Украйна, свикан извънредно, предложи на украинския президент Петро Порошенко да въведе военно положение за 60 дни. Това решение трябва да бъде одобрено от украинския парламент, чиято извънредна сесия е предвидена за по-късно днес.

Министерството на отбраната на Украйна обяви, че въоръжените сили на страната са приведени в пълна бойна готовност по решение на началника на генералния щаб.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно днес заради случилото се. Заседанието е по искане на Украйна и на Русия и ще се проведе в 16 ч. по Гринуич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!