Надзиратели в затворите пишат до европосланиците за проблемите в затворите

OFFNews 16 февруари 2018 в 10:50 12516 0

Надзиратели в затворите пишат до европосланиците за проблемите в затворите

Снимка БГНЕС

Надзиратели в затворите и служители на съдебна охрана излязоха на протест пред Съдебната палата в София. Исканията им са за изравняване на възнагражденията им с тези в МВР и на останалите работещи в сектор "Сигурност" и попълване на свободните щатни бройки.

Протестите ще продължат всеки ден в различни градове на страната, а на 24 февруари ще се съберат пред сградата на Министерството на правосъдието на първия си национален протест, съобщава БНР.

Според Красимир Бекяров от Синдикат "Охрана" разговор с институциите има, но няма средства. "Доколкото си спомням, наскоро се дадоха 100 млн. на МВР", припомни Бекяров.

"Девет години имаме прекрасен диалог с всички екипи на Министерството на правосъдието. В същото време получаваме отговор "В следващия бюджет", което е, меко казано, лицемерно вече. Ресурсът от търпение ни се изчерпа. До пълно изпълнение на нашите искания продължават протестите", коментира Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите.

Той каза, че ще бъде подготвено писмо до посланиците на страните членки на Европейския съюз, в което ще настояват министрите на правосъдието в ЕС да се запознаят с проблемите в българските затвори, охраната на съдебните сгради и заплащането на служителите.

„И да преценят нормално ли е за държавна-членка на ЕС, служители със специален статут да получават под средната заплата за страната“, добави Григоров, цитиран от БГНЕС.

Днес на протест излизат надзиратели и служители на съдебната охрана в областите София-град, София област и Кюстендил. До 24 февруари, за когато е предвидено да се проведе национален протест под надслов "Европа и за нас" пред сградата на Министерството на правосъдието, всеки ден ще има протести пред сградите на съдебните палати. На 23 февруари недоволството ще обхване всички затвори, като пред административните сгради ще излязат над 3 000 души в един ден.

До 10 март, когато е предвиден митинг - шествие, който ще потегли от Министерство на правосъдието, ще премине през Министерство на финансите и ще спре пред Министерски съвет през ден по график ще продължат протестите пред териториалните подразделения на двете дирекции - ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана".

На 26 март служители на затворите и съдебна охрана ще протестират на място съобразено с посещението на министрите на правосъдието на страните членки на ЕС от календара на Българското председателство на Съвета на Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!