50% от американците се лекуват чрез социалните мрежи

OFFNews
14 октомври 2019 в 17:00 | 1152 |0

Почти половината американци следват съвети за здравето, храненето и физическата активност от социалните мрежи, показва изследване на учените от Cleveland Clinic и списание Parade.

Средностатистическият жител на САЩ прекарва почти два часа и половина дневно в социалните мрежи и е убеден, че информацията, която получава от тях, е много важна не само за собственото му здраве, но и за здравето на близките му, показва проучването.

Анкетата е показала, че повечето американци са подвластни на магическото въздействие на словосъчетанието „природни средства“, когато се опитват да лекуват себе си и близките си по препоръки на популярни инфлуенсъри. При това хората приемат информацията абсолютно безкритично, без да направят собствено проучване и да се опитат да си изяснят доколко са обосновани твърденията на популярните личности, които следват в социалните мрежи.

Най-важно за тях е, че препоръчваните средства за лечение са "естествени" и по тази причина – "без странични ефекти". Хората не се замислят, че много от т. нар. "природни" средства може да имат негативно взаимодействие с лекарствените препарати, а някои просто престават да си пият лекарствата. В определени случаи т. нар. народна медицина би могла да подсили страничните действия на даден препарат, казват специалистите.

Лекари и учени нееднократно са предупреждавали хората да не се доверяват на препоръки от интернет и социалните мрежи. Преди време например специалистите доказаха, че препоръките на Гуинет Полтроу са опасни за здравето, но въпреки това известната актриса има цяла армия от последователи.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !