50% от американците се лекуват чрез социалните мрежи

OFFNews 14 октомври 2019 в 17:00 1999 0

Снимка Pixabay

Почти половината американци следват съвети за здравето, храненето и физическата активност от социалните мрежи, показва изследване на учените от Cleveland Clinic и списание Parade.

Средностатистическият жител на САЩ прекарва почти два часа и половина дневно в социалните мрежи и е убеден, че информацията, която получава от тях, е много важна не само за собственото му здраве, но и за здравето на близките му, показва проучването.

Анкетата е показала, че повечето американци са подвластни на магическото въздействие на словосъчетанието „природни средства“, когато се опитват да лекуват себе си и близките си по препоръки на популярни инфлуенсъри. При това хората приемат информацията абсолютно безкритично, без да направят собствено проучване и да се опитат да си изяснят доколко са обосновани твърденията на популярните личности, които следват в социалните мрежи.

Най-важно за тях е, че препоръчваните средства за лечение са "естествени" и по тази причина – "без странични ефекти". Хората не се замислят, че много от т. нар. "природни" средства може да имат негативно взаимодействие с лекарствените препарати, а някои просто престават да си пият лекарствата. В определени случаи т. нар. народна медицина би могла да подсили страничните действия на даден препарат, казват специалистите.

Лекари и учени нееднократно са предупреждавали хората да не се доверяват на препоръки от интернет и социалните мрежи. Преди време например специалистите доказаха, че препоръките на Гуинет Полтроу са опасни за здравето, но въпреки това известната актриса има цяла армия от последователи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!