Естествената сладост на стевията се получава от съединения, наречени стевизоиди. Те имат антихиперинтензивни, противовъзпалителни, противотуморни, диуретични и имуномодулиращи свойства. Стевията не съдържа калории и не руши зъбите. Учените обаче откриха още едно нейно преимущество.
В изследване, публикувано в списание BMC Complementary and Alternative Medicine експерти от Армения са наблюдавали механизма на действие на липопротеина suprol и открили, че той може да модулира важни сигнални пътища и да оказва положително влияние върху диабет тип 2, чрез процес наречен „окисление на адреналина“.
Адреналинът е хормон, който участва в синтеза на глюкозата и последващото й освобождаване от черния дроб. Окислението на адреналина води до образуване на адренохром, съединение, което снижава нивото на глюкоза в кръвта. Учените предполагат, че антидиабетичната активност на листата от стевия, обуславя способността на липопротеина suprol да окислява адреналина, който в крайна сметка води до понижаване на кръвната захар.
Макар че стевията е 30 пъти по-сладка от захарта, тя не повишава нивото на кръвната захар, затова се се приема за отличен заместител на захарта при диабетиците.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Козин Човков
Правителството смени 6-има областни управители. Сред тях и на София
Един друг
Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова
Един друг
Валя Войкова става оперативен директор на Euronews Bulgaria
нещото
Пътят до атентата в Света Неделя: Платените от Москва терористи на БКП. Лекция на проф. Вили Лилков - част I