Може ли храната да разхлажда?

OFFNews 09 юли 2019 в 10:27 2825 0

Снимка Pixabay

Когато термометрите не слизат под 30 градуса, организмът е застрашен от прегряване. Оказва се, че към начините за охлаждане, можем да добавим и храненето. Ето няколко идеи, към които можете да се придържате през лятото:

Допълнителна влага

В горещо време е полезно да се ядат сурови зеленчуци, особено ако съдържат 70 и повече процента вода. Такива са краставиците, репичките, марулите, целината и спанака.

Не забравяйте плодовете

Също като зеленчуците, плодовете (в суров вид) имат охлаждащо действие върху организма. Започнете деня с прясно изцеден сок, хапвайте плодове между основните хранения или добавете няколко резенчета плод във водата, която пиете.

Риба вместо месо

Китайците наричат рибата „прохладна“, а мидите „студена“ храна. Смята се, че когато постъпят в организма те работят за понижаване на температурата на тялото, дори когато са готвени.

Билки

Някои билки имат охлаждащо и тонизиращо действие върху организма. Копривата и лимоновата трева могат да се добавят в супата, а от ментата, листата от касис и маточината можете да си приготвите освежаващ чай.

Люто и горещи напитки

Лютите храни и горещите напитки спасяват жителите на топлите страни от жегата. Обяснението е, че лютите подправки и чаят предизвикват потене и охлаждане на кожата по естествен път.

Повече вода

Това е очевидно. В горещо време, организмът се нуждае от допълнителни течности. Ако не можете да се заставите да пиете вода в чист вид, овкусете я с няколко резена краставичка, парченца ягода или друг плод, сок от лимон или 2-3 листчета мента.

Стоп-листа

В горещите дни организмът е подложен на по-голямо натоварване. Спестете му преработката на тежка храна. Откажете се временно (ако можете) от червените меса, алкохола, кафето, тортите и другите калорични десерти, газираните напитки и тестените изделия.

Бързо приготвена храна

Продуктите с дълбока топлинна обработка са за зимата. През лятото за предпочитане е храната, която може да се яде сурова. Ако това ви е невъзможно, гответе на пара или задушавайте.

Не преяждайте

Японците казват, че от масата трябва да ставаме леко гладни. Това правило, през лятото, е особено актуално. За измъченото от жегата тяло, замяната на част от храната с вода е добре дошла. Чаша вода, половин час преди вечеря, ще напълни стомаха и по-бързо ще се почувствате сити. По-малкото количество храна, по-лесно ще се преработи от организма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!