Гл. ас. д-р М. Баймакова: Ботулиновият токсин е изключително опасен, бъдете внимателни при подготовката на домашни консерви

OFFNews
12 септември 2019 в 13:10 | 1304 |0

Заболяването ботулизъм е познато от дълбока древност. При него има засягане на нервната система с нервно-паралитични прояви. „Причинителят е бактерий, който има способността да образува спори – вегетативните форми отделят екзотоксин, който е най-известната отрова. В 1 грам от ботулиновия токсин се съдържат 34 милиарда дози за бели мишки.

Изключително опасен токсин, който неслучайно е в арсенала на биологичното оръжие. Проблемът за хората идва от домашно консервирани храни – месни, плодови, зеленчукови, мед, риба, ако тези продукти не са достатъчно добре термично обработени, не са добре измити и почистени. Консумирайки такива продукти, без видими причини, може да се развие болестта.“ – това заяви д-р Магдалена Баймакова главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София пред БНР.

Хранителният ботулизъм е най-честата форма при консумация на храна, в която попада количество токсин. Симптомите в началото са общи и неспецифични – краткотрайна диария, температура. Проблем, който впоследствие се развива са т.нар. паралитични прояви, най-често на лицето – пада единия клепач, възможно е и двустранно, двойно виждане, нарушения във фокусирането, засягане на говора, промени в гласа, в слюноотделянето. Засяга се раменния пояс, мускулатурата на гръдния кош, постепенно може да се развие парализа на дихателната мускулатура и да се стигне смърт.

„Познати са и други форми – т.нар. кърмачески ботулизъм. Категорично на бебетата до 1 г. не трябва да се предлага мед, защото той може да съдържа спори. При тях също симптомите са много неспецифични – забелязва се отпадналост, слабост, дори може да настъпи и внезапна смърт“ – предупреди д-р Баймакова.

Специалистът от ВМА определи като трудно лечението на ботулизма. То е свързано с т.нар. имунотерапия с противоботулинов серум, което е единственото ефективно лечение. Оздравителният период е продължителен.

Д-р Магдалена Баймакова препоръча да не се неглижира подготовката при консервиране на меса. Да бъдат добре стерилизирани, при отварянето им отново да бъдат термично обработени.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !