Инфекционист: Разпространението на COVID-19 на огнища не е притеснително

OFFNews
09 юни 2020 в 11:37 | 1416 |0

„Разпространението на коронавируса по огнища не е притеснително. Мерките по места могат да ограничат много бързо случаите“. Това коментира пред БНР д-р Валери Велев от детската клиника на Инфекциозната болница в София по повод завишения брой на регистрираните с COVID-19 през последното денонощие.

От 83 положителни проби 52 са в Смолянско.

По думите му коронавирусът се държи като всеки респираторен вирус и е най-опасен от епидемиологична гледна точка, когато има много хора, затворени на едно място: „Най-доброто, което можем да направим, е да сме навън, на разстояние, а не да се тъпчем на едно място“, каза специалистът.

Д-р Велев смята, че заразяване на медицински лица ще има и занапред. Медиците не могат да работят непрекъснато с тези костюми, защото работата с тях е трудна, каза той.

"Няма как, ако сте здрав, обикновената маска да ви предпази, особено ако сте медик и срещу вас кашля заразен човек. Трябва да продължаваме да бъдем в болниците с изострено внимание за всички пациенти с температура и с кашлица“, коментира специалистът.

Според д-р Валери Велев, ако коронавирусът остане в човешката популация, всяка следваща година ще прекарваме заболяването все по-леко, независимо че вирусът може да мутира.

„Важно е да бъдеш навън. Носенето на маски не е панацея, освен ако не си болен. В здравните заведения трябва да се носят маски от всички", каза лекарят и допълни, че са необходими общоевропейски правила след отпадане на ограниченията. 

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !