МЗ: Онлайн измамници ползват името ни, за да рекламират продукти

OFFNews
25 октомври 2019 в 11:20 | 3183 |0

Онлайн търговци мамят, използвайки името на заместник-министър на здравеопазването и на самото здравно министерство, алармират от ведомството и пращат сигнал до ГДБОП.

Става въпрос за подвеждаща реклама на "лекарство" при инфаркт и хипертония, което според търговците било "координиране" с единия от заместник-министрите на здравеопазването. В подвеждащия сайт е сложено и лого на БНТ 1 - очевидно отново с цел информацията да звучи по-достоверно.

"Министерството на здравеопазването информира гражданите, че по никакъв начин не промотира, нито пък продава лекарствени продукти и хранителни добавки чрез интернет сайтове. Не създава лекарства, нито пък притежава аптеки (в това число и аптеки за онлайн търговия), съобщават от ведомството в опровержение на разпространявана в интернет невярна информация", се казва в информация на МЗ, пратена до медиите.

От МЗ е изпратен сигнал до директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" Главен комисар Ивайло Спиридонов и до комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления" към ГДБОП, относно спекулации с името на заместник-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, с институцията Министерство на здравеопазването и с Българската национална телевизия с цел продажба на стоки.

От министерството настояват своевременно да бъдат предприети всички законови действия за идентифициране на източника на фалшивата информация и за подвеждането му под отговорност.

Сайтове като този – предмет на настоящия сигнал - съдържат категорично невярна информация и правят внушения, които са опасни за потребителите, а могат да бъдат и опасни за тяхното здраве, пише още в съобщението до медиите.

Официалният сайт на институцията се намира на интернет адрес http://www.mh.government.bg/bg/, напомнят от министерството.

"Апелираме всеки гражданин, натъкнал се на фалшив сайт на институцията, на сайтове за онлайн продажба на добавки и лекарства, спекулиращи с институцията Министерство на здравеопазването, да подаде сигнал на имейл адрес: [email protected] или да се обърне към компетентните органи", се казва още в съобщението.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !