Ще запълват дефицита на медицински специалисти със стажанти

OFFNews 13 септември 2019 в 10:00 2751 0

Снимка Pixabay

Министерството на здравеопазването предлага въвеждане на нови длъжности „стажант-сестра" и „стажант-акушерка". Тя ще може да се практикува след завършване на втори курс, а мярката се налага заради острия глад за кадри сред специалистите по здравни грижи. 

Предложението е изпратено до ректорите на университети, в които се обучават сестри и акушерки. То обаче изисква промяна в Националния класификатор на професиите и длъжностите, за да бъде въведена длъжност "стажант медицинска сестра" и "стажант акушерка", за студенти от трети и четвърти курс, каквито до момента не съществуват.

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е изпратено писмо до здравното министерство, в което се изразява недоволство от предложените промени. Един от мотивите е, че промяната в обучението може да доведе до непризнаване на дипломите на медицинските сестри и акушерки в ЕС, защото учебните планове са синхронизирани с държавните изисквания и европейските директиви. 

Друг мотив срещу предложената промяна е свързан с поемането на отговорност при евентуална грешка от страна на стажантите, които на практика ще имат официално право да работят в болница две години по-рано.

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи смятат, че е недопустимо недипломирани лица да бъдат натоварвани с отговорности, които не могат да изпълнят.

Междувременно протестът на медицинските специалисти продължава. Сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и фелдшери настояват за промяна в Закона за съсловните организации, за базови възнаграждения от две минимални работни заплати, нормиране на извънредния и нощен труд и адекватна категоризация на труда им.

Вчера протестиращите се срещнаха с представители на Комисията по неправителствените организации. Идната седмица ще имат разговори и с депутатите от здравната комисия.

В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а за да се запълни дефицитът са нужни още 30 000. Същевременно няма достатъчно желаещи да следват тези професии. За да стане факт въвеждането на нови длъжности "стажант-сестра" и "стажант-акушерка", здравното министерство трябва да прати предложението до МОН, откъдето да се пренасочи към Националната агенция за професионално образование и обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!