Затягат контрола на клиничните проучвания

OFFNews 01 октомври 2019 в 11:05 1090 0

Снимка Pixabay

По-строг ред, който да гарантира безпристрастните и прозрачни разрешения на клиничните проучвания, предлага Министерството на здравеопазването. Това са поредните изменения, след като през февруари ведомството публикува проект за изменение на правилника за Етичната комисия.

В новия вариант изрично се упоменава, че само хора, които не са в конфликт на интереси, ще имат думата при оценката на клиничното изпитване, обсъжданията и гласуването. Те трябва да са независими от възложителя - лечебното заведение, където то се изпитването, както и и от главния изследовател.

С предложението на министерството се регламентира председателят на комисията да съхранява подадените декларации за конфликт на интереси. Новият текст уточнява, че след като здравният министър се запознае с документите ги връща на председателя на Етичната комисия, който от своя страна е задължен да ги пази.

Припомняме, че с последните, вече обнародвани в Държавен вестник, промени в Правилника за дейността на Етичната комисия се прие мандатът на членовете й да е 4 години, като на всеки две години съставът се обновява наполовина.

Етичната комисия за клинични изпитвания, към министъра на здравеопазването, бе създадена с цел да се разглеждат и оценяват научните, медицинските и етичните аспекти на предложеното клинично изпитване. Комисията включва не по-малко от двама редовни членове с немедицинско образование - представители на двата пола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!