Артур Геворкян: Победата за "Ислямска държава" е победа за Турция

OFFNews 26 декември 2015 в 19:05 5115 3

Снимка Николай Кръстев.

Артур Геворкян.

"Победа на ИДИЛ би означавала победа за Турция в конфликта в Сирия и това ще е възстановяване на османските идеи на най-лошите идеологически основи", заяви пред БНР политологът по регионални отношения и бивш военен експерт Артур Геворкян.

Той допълни, че ако властта в Сирия падне в ръцете на джихадистите, това ще доведе до разпространението на радикалните ислямистки идеи и до пряка опасност за Русия.

Това са само част от причините между Анкара и Москва да има нарастващо напрежение в последно време, което доведе до свалянето не руския самолет над Сирия. Затова според него всички действия на Путин в страната са с цел решаване на терористичния проблем.

"Действието със свалянето на самолета показа, че Турция е привърженик на старата неосманска политика и президентът Ердоган е неин продължител. Независимо кой ще бъде на власт, съседите и партньорите на Турция ще трябва и занапред да бъдат внимателни заради променливата политика в страната и специфичната дипломация, водена от Турция.", смята Геворкян.

Според него, ако ситуацията не се разреши бързо, тя може да ескалира до ниво, по-страшно от това през 30-те години на миналия век, когато Хитлер идва на власт.

"Аз съм бил в Сирия в средата на 90-те години и познавам действията на семейството Асад. Мога да кажа, че Башар Асад не остави Сирия и Дамаск в най-критичния период, така както Сталин, не напусна Москва в началото на Втората световна война. Действията на Асад говорят, че е лидер, макар той да не бе подготвян за наследник на поста на неговия баща. Сега виждаме, че сирийците го подкрепят", допълни той.

Геворкян смята, че сирийците сами трябва да решат какво да правят с Асад, а Москва и Вашингтон трябва да продължат да работят по намиране на решение на конфликта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!