Ген. Киров: Взривовете в Брюксел са подготвена терористична операция

Службите трябва да работят на върха силите си, защото потенциална заплаха съществува и за България

Юлиан Христов 22 март 2016 в 11:20 7159 11

Ген. Киров: Взривовете в Брюксел са подготвена терористична операция

Взривовете в Брюксел са добре организирана терористична операция, която идва в отговор на действията на белгийските и френските специални служби от последните дни. 

Това е мнението на бившия шеф на българското разузнаване ген. Кирчо Киров. Пред OFFNews той изрази мнение, че във Франция и Белгия има всички условия за развиването на терористична дейност и въпреки успехите на службите, те винаги вървят една крачка след терористите. 

Според него взривовете в Брюксел показват една много добра организация. 

"Когато анализирахме и коментирахме терористичните актове във Франция, тогава и аз, и мои колеги анализатори оценихме, че терористичната дейност на Ислямска държава и на терористичните структури се е развила на едно по-високо ниво – провеждане на серия от терористични актове, което прилича на терористична операция, тоест, това е съчетание на терористични действия на няколко места със сериозна логистика. Видно е от това, което се получи като резултат от действията на белгийските и френските специални служби, че на територията на тези страни има сериозна организация на терористична дейност. Видно е, че там има сериозна социална база за подбор, за рекрутиране на лица от тази социална база, които да извършват такава дейност. Видно е, че терористичните структури имат своята база в тези ислямски маси, които населяват и Франция, и Белгия, и голяма част от Западна Европа. Така че, за мен това е една подготвена, в някаква степен и като отговор, операция на белгийските и френските специални служби", коментира генерал Киров.

Според него почеркът на взривовете в Брюксел е на ислямските терористи. "Начинът, по който са извършени, местата където са извършени, големият брой жертви, възможността да бъде създадена масова паника, масова психоза след населението, всичко това е почеркът на ислямските терористи. Аз съм убеден, че това е резултат от дейността или на "Ислямска държава", или на подобни на нея терористични структури, свързани с „Ал Кайда“, каза той. 

Генералът уточни, че въпреки добрата работа на специалните служби, винаги има пробив в сигурността, което се дължи предимно на човешкия фактор. По думите му, въпреки сериозните мерки за сигурност на много летища по света, винаги има пролуки.

"При наличието на социална база, на подбор и рекрутиране на такива хора, вербуването им и привличането им към идеите на "Ислямска държава" и подобни структури, човешкият фактор се оказва най-важният от една страна. От друга страна много важно наличието на изпреварваща информация, което е свързано с наличието на човешкия фактор, с наличието на агентурна база в тези среди. Не всичко може да се получи по пътя на специалните разузнавателни средства, като информация. Очевидно е, че за пореден път, въпреки добрата си организация, която показаха и арестите на хора, свързани с терористичната операция във Франция и въпреки добрата организация на белгийските и френските служби, продължават да изостават на една стъпка след терористите", обясни бившият разузнавач. 

Той смята, че атентатът е в резултат на бежанския поток от последните месеци, в който са проникнали и инфилтрирани радикални елементи. "Това е само едно потвърждение на предупрежденията, че сред тези огромни бежански потоци са налице и лица които са проникнали по този канал, свързани с терористични структури – с "Ислямска държава", с "Ал Кайда" или свързани с тях подобни клетки. Аз съм сигурен, че подобна дейност ще продължи и тази заплаха ще продължи да съществува както за цяла Европа, така и за нас, защото този поток преминава през България, а балканският регион е един от най-застрашените от подобни атентати поради силата на своето историческо развитие, поради наличието на ислямски фактор, поради наличието на много хора от региона, които са били по бойните полета на Близкия Изток и на Афганистан например или Ирак. Нашите служби трябва да работят на върха на своите сили, да бъдат непрекъснато на бойна нога, защото потенциална заплаха не бива да се отхвърля и за България и за региона", каза генералът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!