АПИ няма пари, за да възстанови мантинелите по пътя Хасково-Димитровград

OFFNews 06 май 2016 в 17:58 3954 2

Миналата година крадци задигнаха над половин километър стоманени мантинели от първокласния път I-1

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) няма пари, за да възстанови напълно мантинелите по пътя Хасково-Димитровград.

Това е изводът, който прави сайтът Хасково.нет, след като получава отговорът на АПИ ще бъдат ли монтирани отново предпазни ограждения по трасето.

Причина за премахването на мантинелите стана строежът на автомагистрала "Марица". Въпреки че тя беше открита преди около половин година, мантинелите все още не са възстановени по цялата дължина на пътя.

Опасността от тяхната липса се съдържа в това, че много шофьори се възползват от възможността да използват пряк път и правят обратен завой в желаната посока, без да изчакат разрешеното за обръщане място. Други шофьори пък просто пропускат отбивката за желаната посока по магистрала "Марица" и предприемат рисковано преминаване през разделителната ивица, за да се върнат към пътния възел. Някои практични нарушители на правилата пък вече са посипали с чакъл определени места между двете платна, където няма мантинели, за да направят прехвърлянето в другото платно по-удобно.

"Само преди около месец пък трима души починаха, следа като спортното им ауди прелетя затревената разделителна ивица и се удари челно в идващия насреща товарен автомобил. Ако там имаше мантинели, колата вероятно нямаше да се озове в насрещното и последствията може би нямаше да са толкова тежки, смятат опитни шофьори", пишат от изданието.

Отговорът, който получили от АПИ след запитване от тяхна страна, гласи:

"През март т. г. са поставени 250 м нови ограничителни системи за обезопасяване на участъка от км 279+400 до км 288+640 на път I-5 Димитровград – Хасково. Те са за близо 11 хил. лв. Търсят се варианти и за монтирането на допълнителни мантинели.
За повишаване на безопасността на движение е обновена пътната маркировка. Необходимо е шофьорите да карат с разрешената скорост, да спазват пътната сигнализация и правилата за движение."

"Така няколко хиляди лева се превръщат в истински капан, който дебне новите жертви на пътя.", обобщават от Хасково.нет

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

2

Nik68

07.05 2016 в 11:31

Лиляно къде са допълнителните пари от винетките.

12030

1

Хашек

06.05 2016 в 19:30

Момчето което стоеше отзад в колата от горецитираната катастрофа беше брат на мой близък приятел. Такава несправедливост, като толкова фактора са намесени. Това с мантинелите е един от тях.
Лека му пръст и сила на най-близките му хора.