Автомобил на медийна група преследвал зам. главния прокурор Ася Петрова

OFFNews 06 март 2014 в 09:52 5439 2

Заместник главният прокурор Ася Петрова била следена от автомобил на медийна група. Това обясни самата тя пред bTV, но отказа да назове името на групата. 

В средата на миналата година Петрова заяви, че е наблюдавана от кола, което тя обвърза с „доста сериозна, интензивна, агресивна компроматна война”, водеща се срещу нея повече от година.

Заместничката на Сотир Цацаров направила справка в СДВР, която установила, че автомобилът е собственост на медийна група. Петрова смята, че компроматната война срещу нея се дължала на работата ѝ върху делото "Килърите". 

„Имам достатъчно основание да считам, че това е свързано с пряката ми дейност като прокурор, а не като заместник и съм убедена, че рано или късно истината ще излезе наяве(...) Факт е, че тази кампания стартира спрямо мен по време на работата като наблюдаващ прокурор по наказателното производство срещу „Килърите”. Казвам фактите. След като оповестих, че съм следена и сезирах СДВР, за известен период от време бяха преустановени публикациите”, обясни Петрова. 

Тя отказа да коментира в подробности назначението ѝ на поста зам. главен прокурор. Преди време депутатът Делян Пеевски оповести, че на среща в между Цветан Цветанов и Сотир Цацаров вътрешният министър настоявал Ася Петрова да бъде зам. главен прокурор.

„Не мога да коментирам срещи, на които не съм присъствала. Няма как да знам дали са факт, а още по-малко бих могла да зная обсъжданите теми. На въпроса оказван ли е натиск върху Сотир Цацаров, той даде ясен отговор. На мен ми се обади лично той и ми предложи да заема този пост и аз приех. Предложението му беше за това дали аз ще приема да стана негов заместник”, обясни Петрова.

Тя коментира и двуседмичното ѝ посещение в САЩ заедно с Цветан Цветанов. Според публикация на в. "Преса" не става ясно по чия покана е било направено посещението и къде е нощувала делегацията.

„Моето участие в работното посещение в САЩ е изпълнение на мой служебен ангажимент по заповед на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Бяха посочени целите, параметрите и разноските по това посещение и участието за сметка на прокуратурата. Бяха посетени институции в САЩ, в това число среща с главния прокурор и неговите заместници, темата беше взаимодействието между институциите – нашите и тези на САЩ, противодействието на организираната престъпност”, обясни Петрова. Тя отказа да коментира къде е нощувал Цветанов, за който стана ясно, че е платил едва две нощувки в луксозен хотел.

Петрова обаче отрече да е била гост на този хотел, отказа да коментира и условията, в които е бил настанен Цветанов, тъй като времевите им параметри не съвпадали. Тя уточни, че е била в САЩ 13 дни, а „то и пътуването все пак отнема време”.

„Прави ми впечатление, че темата за моето участие в това работно посещение се преекспонира. В продължение на почти година съм в обяснителен режим, а по отношение на други лица – не само магистрати, а депутати и министри, които също имат пътувания, не се появява такъв интерес. Моето обяснение е свързано с клеветническата кампания, която се води срещу мен”, коментира още прокурорката.

Делото „Килърите”, по което присъдите бяха потвърдени на втора инстанция, Петрова определи като „безспорен успех за прокуратурата и МВР”, които били изправени пред „огромно изпитание” да уличи организирана престъпна група, „търгувала с човешки животи”. Командировката си във Варна, където се гледаше делото на втора инстанция, тя обясни така: „Аз съм командирована само за дните на съдебните заседания, защото делото се отличава с безпрецедентна сложност и е изключително обемно – 15 000 страници са съдебните протоколи от първата инстанция. Трудно е друг прокурор да встъпи в този процес и да се запознае с материалите”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews