Бивши дипломати недоволни от уволнението на постоянния секретар на МВнР

OFFNews 16 октомври 2014 в 16:26 3918 0

Георги Димитров

Българското дипломатическо дружество (БДД), което се състои от кариерни дипломати и експерти в областта на международните отношения, изрази недоволството си от решението на служебния кабинет да уволни постоянният секретар на Министерството на външните работи (МВнР) Георги Димитров.

Димитров бе дисциплинарно отстранен от поста си няколко дни след предсрочните парламентарни избори.

От организацията на дипломатите изпратиха отворено писмо до медиите, в което обвиняват правителството на Близнашки, че поради политически причини "системно уволняват кадрови дипломати с дългогодишен опит".

БДД изразява мнението си, че уволнението на Димитров нарушава закона, защото постоянният секретар е мандатна длъжност, и той не може да бъде сменяван предсрочно. Те настояват новото правителство да отмени решението на служебния кабинет.

Освен това те смятат, че освобождаването на постоянния секретар на МВнР нанася вреда не само на дипломатическата служба, но и на доверието на хората и служителите в държавата и нейните институции.

Дипломатите са на мнение, че това уволнение е част от политическа чистка, която тече в редица сектори на държавната администрация. 

"Очевидно то е възмездие за поведението на Георги Димитров, който при предишното правителство оспори в съда политиката на тогавашния министър Николай Младенов и спечели всички съдебни дела", посочват от БДД.

Ето какво точно гласи декларацията на Българското дипломатическо дружество:

Българското дипломатическо дружество изразява сериозното си безпокойство, че и настоящото правителство не пропусна да се присъедини към поредицата правителства на България през последните 25 години, които поради политически съображения системно уволняват кадрови дипломати с дългогодишен опит. Жертвата този път е постоянният секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров.

Че уволнението е политически мотивирано, свидетелстват обявените мотиви за уволнението, които са изсмукани от пръстите и просто не са верни. То е и в нарушение на закона за дипломатическата служба, който беше приет през 2007 г. именно с цел да се стабилизира дипломатическата служба и да се утвърди професионалното начало в МВнР. Според този закон постоянният секретар е мандатна длъжност, и той не може да бъде сменяван предсрочно.

Това уволнение, взето веднага след деня на изборите, видимо е елемент от чистката, която служебното правителство извърши в редица сектори на държавната администрация. Очевидно то е възмездие за поведението на Георги Димитров, който при предишното правителство оспори в съда политиката на тогавашния министър Николай Младенов и спечели всички съдебни дела. Налага се да припомним, че през 2011 г. Конституционният съд отмени и почти всички изменения на Закона за дипломатическата служба, които имаха за цел да реполитизират този закон и дипломатическата служба и на които Г. Димитров публично се противопоставяше.

БДД не се съмнява, че и този път това решение ще има същата съдба. То нанася вреда на дипломатическата служба, а в по-широк план и върху доверието на хората и служителите в държавата и нейните институции. За съжаление щетите от него, както и досега, няма да бъдат понесени от отговорните лица, които са го взели, а от българските данъкоплатци.

БДД смята закона за дипломатическата служба като основен инструмент за изграждане на независима и професионална дипломатическа служба, която не се влияе от политическата конюнктура и служи на интересите на страната. Затова БДД настоява новосформираното правителство да се придържа строго към закона и да отмени това политическо решение.На политическите уволнения в Министерството на външните работи трябва най-сетне да се
сложи край!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл