Екоминистерството обяви нова защитена зона Камчия

OFFNews 29 юли 2022 в 20:16 1748 0

Камчия

Снимка Wiuipedia

Защитена зона.

Министерството на околната среда и водите обяви нова защитена зона "Камчия" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, съобщават от пресцентъра на екоминистерството.

Според заповедта, подписана от министъра в оставка Борислав Сандов, под защита ще са над 129 000 дка, от които 7500 декара - морски пространства. Територията на зоната е в землищата на няколко села в общините Аврен и Долни чифлик, област Варна.

Обявяването на режимите на защитената зона се прави заради започналата наказателна процедура срещу България заради неизпълнение на задълженията й по директивата за местообитанията.

Според Сандов заповедта с допълнителни режими на защита е трябвало да бъде издадена до 2014 г. Той напомня, че заради неизпълнението на директивата и липсата на решения Европейската комисия заведе дело срещу България в Съда на ЕС.

С новата заповед ще бъде преодоляна още една наказателна процедура срещу страната ни - за липсата на мерки за опазване на китоподобните в морските ни защитени зони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков