Февруари започва със слънце, от минус 12 до 20 градуса през месеца

OFFNews 01 февруари 2024 в 06:18 1555 0

Времето

Снимка Архив

Февруари започва със слънчево време, но до обяд на места в равнините и котловините ще е мъгливо.

Максималните температури ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 8 градуса, според прогнозата на НИМХ. 

Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, който вечерта ще се усили. Максимална температура на 1200 метра ще е около 5°, а на 2000 метра - около минус 1 градус. 

Слънчево и тихо ще е край морето, термометрите и на брега, и сред вълните от 1-2 бала ще се качат до 7 градуса. 

Утре от север-северозапад ще проникне студен въздух. Облачността ще се увеличи и на места в Западна и Централна България ще превали слаб дъжд, в планините - сняг. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, а максималните - между 2° и 7 градуса. През почивните дни вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Ще има променлива облачност, временно намаляваща и до предимно слънчево. Сутрин ще е студено с отрицателни минимални температури в цялата страна, а дневните ще се повишават, в неделя максималните ще са между 7° и 12°.

Най-ниските температури през февруари ще бъдат между минус 12° и минус 7°, а най-високите - между 15° и 20 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните за периода. Около средата на десетдневието, когато ще има повече слънчеви часове и вероятността за валежи е малка, дневните ще достигат на места до 17°-18°, а и минималните ще са над нулата.

Бързи атмосферни смущения ще преминават от запад на изток през страната на 2-и и към 8-и февруари. Те ще са съпроводени с усилване на вятъра, на места и с валежи, в равнинната част от страната предимно от дъжд, и ще са последвани от краткотрайно понижение на температурите. 

В края на първото и през първите дни на второто десетдневие има повишена вероятност за обстановка с повече валежи и застудяване, при което дъждът в много райони ще преминава в сняг. Впоследствие времето ще е променливо, но вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат. В края на второто и в началото на третото десетдневие отново ще се създадат условия за валежи и студено нахлуване. През следващите дни до края на месеца по-голяма е вероятността да има повече облачност, с прекъсвания – и валежи, а температурите ще са близки и по-ниски от обичайните за периода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews