И градският транспорт на Варна се оказа финансова яма

Нели Александрова 16 април 2024 в 19:01 1995 3

Снимка Архив

От варненската община ще сигнализират прокуратурата за щети в особено големи размери на градския транспорт във Варна, нанесени според съобщение на общинския пресцентър от ръководителя на проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова.

Тя, според зам.-кмета по правните въпроси Диан Иванов „е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци". В момента от администрацията са в процес на досъбиране на данни и документи, посочва Иванов.

Якова, която доби особена популярност назад в годините покрай проекта, финансиран с европейски средства и проблемите с реализацията на билетната му система, е особено активна в последната седмица, като обвинява настоящото общинско ръководство във Варна, което управлява от 5 месеца, в безстопанственост.

По думите на Диан Иванов обаче, Биляна Якова, в чийто трудов договор като ръководител е посочено, че той е в сила „до приключване на проекта", е получавала 7 години ежемесечна заплата от почти 4 хил. лв. на месец по проект, който официално е бил приключен и отчетен още през 2016 г.

„Тоест в продължение на повече от 7 години, тя е взимала заплата за дейност, която от гледна точка на институциите не се извършва. Става дума за стотици хиляди лева заплати, буквално източени", категоричен е Иванов.

По думите му, по проекта за интегрирания градски транспорт, който включваше три компонента, са пренасочвани средства и са допускани двойни плащания в годините. А парите за поддръжка на софтуера на билетната система, вместо за 3 години, са изхарчени само за година и половина.

Отделно от това, твърди Диан Иванов, „голяма част от 14 млн. лв за настоящата билетна система са изхарчени в пряк ущърб на хората. Всичко това е допускано, възлагано и приемано лично от Якова и от освободения вече бивш директор на ТАСРУД – общинското предприятие, което е отговорно за приходите от билети, Милко Лалев.

„Ако билетната система е работила добре, сега ТАСРУД нямаше да има затруднения с генерирането на нужния финансовия поток", коментира друг от варненските зам.-кметове, финансовият Христо Рафаилов.

Данни за финансовото състояние на общинското предприятие, което обслужва превоза на пътници във Варна, изнесени на заседание на комисията по транспорт на 16 април, сочат, че дефицитът на пари на „Градски транспорт" е малко над 7 млн. лева, от които 5,9 млн. лв. са просрочени задължения. И макар с от преходния остатък от общинския бюджет за 2023 г. да могат да бъдат покрити най-неотложните плащания и така дефицитът да спадне до само 6,4 млн.лв., местната власт ще трябва да търси спешни решения за финансово оздравяване и последващо стабилизиране на общинския превозвач „Градски транспорт".

Най-бързата от тях е банков заем. Възможностите за него ще се проучват в рамките на 20 дни.

Въпреки лошото състояние на превозваческата фирма, общинският съвет все пак ще се произнесе на следваща сесия за предложението ученици, студенти, пенсионери и хората с увреждания да пътуват безплатно. Аргумент са пуснатите в движение 50 нови електробуса.

Според вносителите на предложението от ГЕРБ, които управляваха Варна в продължение на над 10 години, разходите на превозвача за дизел и пропан-бутан с новите електробуси, ще се свият наполовина на годишна база и ще бъдат спестени 3 млн. лв. На толкова се изчисляват приходите от абонаментни карти за работещи и за учениците.

Понастоящем, учениците над 14 г. плащат всеки месец по 15 лв. за карта с неограничени пътувания и за всички линии. Допреди две години ученическите карти за децата беше на същата цена като за възрастни – по 22 лв. и важеха само за една линия. Картите за работещи сега са 50 лв. за всички линии и 35 лв. месечно за една.

В отговор общинската администрация посочва, че приходите през 2023 г. от продажбата на абонаментни карти възлизат на над 4,36 млн. лева. В тази сума влизат и постъпленията от картите за учениците до 14-годишна възраст, на които от февруари тази година се осигурява безплатен транспорт, а общината получава за целта средства от държавния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

17.04 2024 в 08:01

от смартфона трябва, за толкоз пари една билетна система не пуснаха

а нормалния начин с пръст от гумена ръкавица отметнат билет лелка ли да ти отцепи от кочана с билети ли викаш?

***********

805

2

Peshokonya

17.04 2024 в 02:33

Във Варна градският транспорт е под всяава критика! Какви са тия автомати в бусовете? Защо човек не може да си купи билет по нормалния начин! Пускаш монети, автоматът ти ги връща????? Може само с банкноти от 5 или 10 лева! Билетът струва 2 лева, а от къде може човек да си купи еднодневна карта?

850

1

pr07ecH70r

16.04 2024 в 19:31

Вече съм напълно убеден, че хората не просто не им пука, а тотално са изкуфели! Толкова години ОПГ Гроп ги краде ли краде, по дрипи останаха и тях им окраде, а те продължават да се тупат у гърдите и да ги избира още и още да ги грабят. Вече даже не е и дискретно, а очевадно.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки