Изпитите за книжка стават изцяло електронни от 1 юли

OFFNews 17 февруари 2015 в 13:45 4915 3

Изпитите за книжка стават изцяло електронни от 1 юли

От 1 юли 2015 година да се въведе изцяло електронният теоритичен изпит на шофьорските курсове. Това предвиждат промени в Наредба № 38, която регламентира за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидат-шофьорите.

Първоначалните намереня бяха писмените изпити да отпаднат от 1 януари догодина. Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ обаче има готовност да осигури технически изпити на всички кандидати. Първоначално очакванията бяха 75% от изпитваните да държат електронен изпит. 

При определяне на етапите за плавното въвеждане на електронния е отчетена възможността за осигуряване на таблети за провеждането на изпитите със съответния софтуер за всички кандидати.

От месец април 2014 г. беше въведена информационна система, чрез която графиците за провеждане на изпитите, както и протоколите от тях, се изготвят в електронен вид, а обменът на документи във връзка с изпитите между агенцията и учебните центрове се извършва по електронен начин. 

С промени в наредбата се прави и диференциране на основанията за плащане на такси за изпити за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство в кабинет на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ според това дали кандидатът е представен на изпит от учебен център или се е явил сам. Към настоящия момент такава диференциация на таксите е предвидена и успешно реализирана по отношение на практическите изпити за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство.

Регламентиран е редът за вписване на кандидатите в електронния график за провеждането на изпитите, както и задължение ръководителите на регионалните звена на агенцията да осигуряват оптималното използване на административния капацитет при формиране на групите за изпит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews