Летище София очаква Шенген, децата ще пътуват без декларация в зоната (снимки)

OFFNews 26 март 2024 в 13:40 7037 0

Летище София

Снимка БГНЕС/Мартин Стоянов

Летище София

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на ГДГП Антон Златанов и главният секретар на МВР Живко Коцев посетиха Летище София, за да се запознаят с техническата готовност на гранична полиция за прилагане на шенгенските процедури, които влизат в сила от 31 март.

На терминалите са поставени гишета и устройства за сканиране за самопроверка. Летището започна и разяснителна кампания за промените след 31 март за заминаващите или пристигащите от страни членки на Шенгенското пространство. 

Най-важната промяна е, че всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка.

Те ще се насочват през обособените шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка летищна сигурност. Пътниците, които са се насочили към държава извън пространството, ще преминават през паспортна проверка.

Стоянов обясни, че Регионалната дирекция „Гранична полиция“– Аерогари е напълно готова за прилагането на шенгенските процедури по въздух.

"Пътувайки до страна членка на Шенген, регистрирате багажа си, след което предстои само проверка сигурност и се отправяте към Вашия изход за излитане, без да преминавате паспортен контрол. Задължително остава изискването да носите в себе си документ за самоличност", обясняват от Летище София.

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка сигурност и паспортен контрол.

От летището разясняват и какви са процедурите при пристигащите пътници:

"Ако кацате на летище София от страна членка на Шенген, след кацането на самолета се отправяте директно за получаване на Вашия багаж, ако имате регистриран такъв, без да преминавате паспортен контрол.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка преди получаването на регистрирания Ви багаж остава същата, както е до този момент".

Снимка: Летище София

След 31 март родителите, които пътуват с децата си без другия родител, няма да се налага да представят нотариално заверена декларация за страните в Шенген. Онези, които не желаят децата им да напускат територията на България, ще трябва да удостоверят решението си чрез акт на районните съдилища.

"Това са европейски правила за държавите - членки на Шенген. Който лети за тези държави със своето дете, там няма да извършваме граничен контрол и гранични проверки, т.е. за там не са необходими декларации", каза Антон Златанов - директор на "Гранична полиция".

Вътрешният министър отново потвърди заявения ангажимент охраната на границата да продължи по начина, по който се извършва и до момента.

По време на инспекцията той коментира и неуспешните преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на правителство

"Не знам какво против мен имат. Аз не съм част от преговорните екипи, за мен важното е да продължа да изпълнявам служебните си задължения", заяви Стоянов.

Според него може би не се харесва, че България е била приета в Шенген. 

"Не съм бил в преговорните екипи. Аз отново казвам, че бях поканен от един човек, за да вляза в кабинета - Кирил Петков. На някои хора не им харесва фактът, че под мое ръководство МВР спря нелегалните мигранти. Вероятно не им харесва фактът, че миналата година получихме изключително високата оценка по мисията на Шенген, която отвори пътя за преговори и допринесе да бъдем приети в Шенген”, отбеляза Стоянов.

По думите му вероятно не им харесва и фактът, че от началото на тази година до момента има по-малко жертви по пътищата, сравнено със същия период на миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!