'Майчинство на изчакване' - за решенията, грешките и покаянието

OFFNews 24 март 2021 в 08:28 2512 0

Те са взели своите важни решения.
Те са стъпили решително нанякъде.
Те са следвали призраците на мечтите си.

Те са жените, наказани с най-тежката присъда на света - да бъдат далече от децата си. Да копнеят за косите им, събрали лятото; за ръцете им, пълни с вълшебства; за очите, изплакващи прошката.

Те са майките и дъщерите, изтърпяващи наказание лишаване от свобода в единствения женски затвор у нас в гр. Сливен.
Те се съгласиха да разкажат за болката, вината, срама, разкаянието, липсата, обичта, надеждата, вярата в единствения по рода си конкурс, изцяло подкрепен от Български фонд за жените: Майчинство на изчакване.

Какво е да си майка без децата си или дъщеря без най-святата жена в живота си? Как се възпитава майчинството, как се изкупва вината, как изглежда благодарността?
За пътя до и пътя след. За безсмислието преди и за смисъла после.
За обичта като спасение.

Грижливо изписаните чувства и споделените мисли попаднаха в ръцете на сърцатите дами в журито на конкурса:

Виолета Христова

Виолета Христова е автор на десет поетически книги: „Пеш до земетръса“ (1995), „Звездна карта“ (1997), „Да бъде нощ“ (2001), „Другата стая“ (2006), „Сняг от друга зима“ (2008), „Тревата ли?“ (2010), „…Каза тя. И слезе от небето“ (2012), „Една ампула мрак“ (2015), „Господарят на гледката“ (2017) и „Портрет на магьосника“ (2019г). Лауреат е на националните литературни награди „Георги Братанов“ (2006) и „Мара Белчева“ (2008), на първа награда на конкурса „В полите на Витоша“ (2009) и втора награда „Златен ланец“ на в. „Труд“ (2008). Стиховете ѝ са превеждани на руски, сръбски, английски, френски, испански, арабски езици и са публикувани в редица национални и чужди издания. Председател е на Литературен кръг Смисъл – творческа платформа за издаване и популяризиране на българска художествена литература.


Елена Денева

Елена Денева-Трифонова е завършила социална педагогика във ВТУ, в момента работи за българския клон на глобалната антитрафик организация А21.
Автор е на пет поетични книги: 2005 - „Щастие в кибритена кутийка“, 2006 - „Картонен храм, 2013 - „Натюрморт с пеперуди“, 2014 - „Сенки и бонбонки“, 2017 - „Благословени върхове на пръстите“.
Награждавана е в редица национални конкурси за поезия и есеистика, сред които: 2005 – Наградата на СБП в Националния литературен конкурс „Дора Габе“; 2006 – Трета награда в Националния поетичен конкурс „Христо Фотев“; 2010 – Специална награда на Славянска академия от конкурса „Дора Габе“; 2012 – Първа награда в конкурса „Златен пегас“ на вестник „Ретро“; 2013 – Награда за стихотворение, посветено на Добромир Тонев от Националния конкурс „Добромир Тонев“.


Марина Кисьова де Хеус

Марина Кисьова де Хеус е основател и изпълнителен директор на Академия Екатерина Каравелова, фондацията която стои зад успешния социален формат “ТЯ в…”. Вярва, че във всяко наше действие трябва да сме водени от ценности, а нейните ценности са любов, свобода и мъдрост. Завършила е Международни мирни науки в Тринити Колидж Дъблин и Психология в НБУ. Работи на свободна практика по темите “Жени, Мир и Сигурност” и човешка сигурност с различни международни организации. Член на работни групи към МВнР и МРРБ.

Те избраха най-въздействащите и съдържателни текстове, които получиха парични и материални награди. С тях авторките им направиха най-големия си подарък в месеца на жените – да зарадват или видят любимите си същества.

В конкурса взеха участие 18 жени, изтърпяващи наказание лишаване от свобода в единствения женски затвор у нас в гр. Сливен. Три от творбите бяха отличени съответно на първо, второ и трето място. Журито присъди и две поощрителни награди. Всички награди са осигурени от Български фонд за жените. Отличените текстове можете да прочете в страницата на конкурса.

Настоящият проект се реализира с финансовата подкрепа на Български фонд за жените. Проектът не отразява становището на БФЖ и БФЖ не носи отговорност за него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика