Мобилна станция мери временно качеството на въздуха във Варна

OFFNews 16 октомври 2023 в 12:02 573 0

Варна

Снимка Община Варна

Варна

Заради зачестили сигнали за замърсяване на въздуха във Варна, местната Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) позиционира временно мобилна автоматична станция, която да замерва качеството на въздуха. Проверката е съвместна с регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), съобщават от РИОСВ ВАрна.

Станцията е в централната градска част. След приключване на замерванията и обобщаване на резултатите, те ще бъдат оповестени на сайта на еконинспекцията.

Според данни на РИОСВ – Варна, извършената справка от автоматичните постоянни измервателни станции във Варна – в района на училище „Ангел Кънчев“ близо до околовръстния бул. „Христо Смирненски“ и в района на кв. „Чайка“, на 12 и 13 октомври, не показва превишения на пределно допустимите концентрации на замърсители във въздуха.

Върху чистотата на въздуха във Варна влияят няколко фактора, сред които водещи са автомобилният трафик, както и промишлени и строителни обекти, коментираха преди време от общината в града при реализацията на проект за подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Варна.

По думите тогава на представители на консорциума реализирал проекта, Варна – въпреки недоверието, е сред градовете с най-чист въздух у нас. Отклоненията са основно в показателя за фини прахови частици с големина 10 микрова (ФПЧ 10). При изследване на концентрацията на по-малките фини прахови частици (ФПЧ 2.5) и останалите газове, двете постоянни измервателни станции сочат концентрации под нормата.

Огромно влияние обаче върху качеството на въздуха във Варна има климатът – мъглите, температурните инверсии и ветровете, които духат в някои периоди от годината.

По изисквания на Световната здравна организация за мръсен въздух може да се говори само, ако в рамките на календарната година бъдат отчетени поне 35 денонощия с ФПВ над нормата.

Данни към 2017 г. на Европейската агенция по околна среда сочат, че България тогава е била на първо място в Европейския съюз по смъртни случаи, причинени от замърсения въздух.

Понастоящем, националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух включва 6 мобилни автоматични станции - в София, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Варна и Русе, както и 58 стационарни станции. От тях 29 са автоматични, в 14 пробите се вземат ръчно, 11 работят на оптичен принцип, а останалите четири са за мониторинг на качеството на въздуха в горски райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews