Москва рискува да предизвика война с НАТО в Черно море

OFFNews 17 август 2023 в 15:27 4613 0

Черно море

Снимка МО архив

Москва рискува да предизвика пряк военен конфликт с НАТО в Черно море, като прехваща кораби в международни води и се опитва да наложи икономически контрол върху Украйна, каза пред "Политико" бившият върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис, съобщи БТА. 

По думите му ескалацията в Черно море, включително качването на руски представители на борда на турски кораб миналата неделя, може да принуди партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят отслабването на украинската икономика. 

Действията на Русия в международните води на Черно море създават реален риск от ескалиране на ситуацията до война в морето между НАТО и Руската федерация, каза Ставридис. Министерството на отбраната на Русия потвърди във вторник, че руски боен кораб е произвел предупредителни изстрели преди негови представители да се качат на борда на товарния кораб "Шукрю Окан", плаващ под флага на тихоокеанската държава Палау, който украинският външен министър определи като турски. 

Ставридис разкритикува силно тактиката като "равносилна на пиратство", тъй като Кремъл стига все по-далече, за да разклати основите на търговията между Украйна и останалата част от Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews