'Насекомо': Жителите на Лозен са жертва на слухове. Мухата Черен войник не яде и не пренася зарази

OFFNews 03 април 2022 в 16:52 8362 3

Опасяваме се, че жителите на Лозен са жертва на тенденциозни слухове и подвеждащи твърдения, заявяват от компанията "Насекомо" по повод протеста на жителите на с. Лозен, който днес блокираха бул. "Цариградско шосе". Жителите са срещу изграждането на завод за мухи и ларви в селото заради опасения, че това ще влоши екологичната среда.

От "Насекомо" изпратиха до OFFNews позиция, че която заявяват, че компанията е преминала през всички етапи на Оценка на риска върху здравето и върху околната среда. "Всички те недвусмислено показват, че проектът за демо-производствен център на „Насекомо“ не носи риск за здравето на хората и няма риск за замърсяване на околната среда. Твърденията, че има спряна процедура по ОВОС са подвеждащи, защото „Насекомо“ на практика е преминала тази процедура и тя дори е завършена на етапа, който констатира, че проектът няма нужда от преминаване на следващ етап от процедурата по ОВОС“, подчертават от „Насекомо“. 

„Нашата дейност е щадяща природата и напълно безотпадна“, добавят от компанията.

Те посочват, че са готови да създадат общ мониторингов комитет, за да затихнат опасенията на хората:

"Компанията е постоянен обект на проверки от всички възможни институции, подтикнати от поредица писмени оплаквания. Резултатите от всяка една проверка, обаче, показват липса на основание за подадените сигнали. Въпреки това, за успокоение на населението, „Насекомо“ се ангажира с предложение към сдружението и към всички, готови на двустранен диалог, да се създаде общ мониторингов комитет. Компанията заявява готовността си да монтира уреди за измерване на чистотата на въздуха в селото и на място до демо-центъра, когато центърът започне работа."

„В началото приемахме оплакванията като логично опасение на хората от новото и непознатото. Нашата индустрия е в съвсем начален етап. Компаниите като нашата са все още единици в цяла Европа и затова разглеждахме като нормална реакцията на хората от Елин Пелин и Лозен. Разбирахме, че е необходимо време, за да преодолеят недоверчивостта... Но след месеци, изпълнени със срещи, образователни инициативи и поредици от дни с отворени врати, едни и същи хора, които лично от нас са запознати с детайлите на работа ни и спецификата на насекомите, с които работим, продължават да разпространяват тенденциозни слухове и да плашат хората с измислици“, споделя Камен Василев, технически директор в компанията. От „Насекомо“ се опасяват, че зад негативната кампания стоят нелоялни мотиви.

"Насекомо" добавят, че планират производството на километър от последните жилищни сгради в селото. Освен това мухата Черен войник, която ще се отглежда там, има живот само 4 дни, не се храни и поради това не разнася зарази за разлика от домашната муха, мотиворат се от компанията.

„Предприятието, което изграждаме в индустриалната зона на село Лозен ще представлява научно-изследователски център. В него основно ще разработваме технологии за роботизирано отглеждане на насекоми, и с демонстрационна цел ще въведем нискообемно производство на протеин от насекоми за фуражната индустрия“ обяснява съоснователят на компанията Ксавие Марсенак и допълва: „Сградата край село Лозен ще представлява нашата световна административна централа“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

944

3

Лилипутя

03.04 2022 в 17:52

Интесно, дали куролачения и онзи зюлин ли беше или люлин, както и гошо тарабата, един и същи индивид ли сте другари? Заради общия ви подход- на всяко гърне мерудия, питам, де.

2073

2

Johnny B Goode

03.04 2022 в 17:50

kuronasekomo
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews